SKŁADNIKI
200 g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie plastry
1 cebula, pokrojona w piórka
1,2 l bulionu dashi
1 łyżka mirinu
1 łyżka sosu sojowego
ok. 320 g świeżego makaronu udon
drobno posiekana zielona cebulka
przyprawa shichimi tōgarashi do smaku
olej do smażenia
4 kostki gotowej przyprawy karē lub:
na pastę karē:
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżka przyprawy garam masala
ketchup
PRZYGOTOWANIE
Jeśli chcecie samodzielnie wykonać pastę karē, całość przygotowań rozpoczynamy od przyrządzenia zasmażki - na 2 łyżki roztopionego i gorącego masła wrzucamy 1,5 łyżki mąki i razem mieszamy podsmażając. Dorzucamy przyprawę curry oraz garam masala i dodajemy trochę ketchupu do smaku. Odstawiamy z ognia gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą.
W garnku podsmażamy na oleju mięso, aż będzie w połowie gotowe. Dodajemy cebulę i smażymy dalej, aż do zeszklenia. Całość zalewamy bulionem dashi, który doprawiamy mirinem oraz sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy aż cebula będzie miękka. Na tym etapie dodajemy wcześniej przygotowaną pastę karē lub 4 kostki gotowej przyprawy. Gotujemy dalej cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje.
Makaron udon gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie rozdzielamy pomiędzy miski. Ciepły makaron zalewamy sosem, ozdabiamy drobno posiekaną zieloną cebulką i przyprawiamy shichimi tōgarashi.