Ciasteczka z dżemem ananasowym

by Na Pałeczkach
ciasteczka ananasowe
Od dwóch lat w tym okresie roku staramy się przemycić Wam kilka pomysłów na to w jaki sposób możecie (chociaż kulinarnie) dołączyć do obchodów świętowania Chińskiego Nowego Roku. W tym roku również o tym pomyślałyśmy i właśnie z tej okazji prezentujemy Wam dziś ciasteczka z dżemem ananasowym, które są nieodłącznym elementem tego święta dla mieszkańców Malezji oraz Singapuru. Nas ich niezwykła popularność już nie dziwi, a i Wy po ich spróbowaniu przyznacie nam rację. Jeśli tylko lubicie ananasa, to na pewno nie będziecie w stanie odmówić sobie tego przysmaku.
ciasteczka ananasowe
Ciasteczka z dżemem ananasowym są niezwykle popularne na terenach Malezji, Singapuru oraz Indonezji, ale mają też swój odpowiednik na Tajwanie. Ciasto użyte do ich wykonania jest niezwykle maślane i kruche, a dżem ananasowy nie jest takim zwykłym sklepowym, wyciągniętym ze słoika. Zwykle wykonywany jest samodzielnie, z drobno posiekanego ananasa podsmażonego z cukrem oraz przyprawami. Nie jest to bardzo skomplikowany proces, a nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Można powiedzieć o nich naprawdę wiele, ale na pewno najlepiej ich wyjątkowość odda stwierdzenie, że są one naprawdę uzależniającym smakołykiem. Chyba właśnie z tego powodu zyskują też popularność w Chinach, a my marzymy aby były też popularne w Polsce ;) Powodem dla którego są nieodzownym przysmakiem na noworocznym stole jest zapewne fakt, że w chińskich dialektach używanych w regionie Malezji oraz Singapuru nazwa ananasa czyli ong lai przypomina swoimi dźwiękami zdanie: „nadchodzące bogactwo”. Aby było go jeszcze więcej, to oprócz przygotowania ciasteczek wiele miejsc ozdabianych jest tam w tym okresie motywami ananasowymi. Same ciasteczka są, można powiedzieć, mariażem dwóch jakże odmiennych tradycji kulinarnych. Przez 130 lat jeden ze stanów Malezji czyli Malakka opanowany był przez Portugalczyków. Gdy opuścili te tereny pozostawili po sobie między innymi spuściznę kulinarną – między innymi sposób w jaki wykonywane jest ciasto na te ananasowe słodkości. Ponieważ w regionie tych owoców jest bardzo dużo jedynym słusznym rozwiązaniem było połączenie tych dwóch jakże pysznych tradycji w jedną całość. Tak właśnie narodziły się ciasteczka, które dziś Wam pokazujemy. 
ciasteczka ananasowe
Jeśli zamiast świeżego ananasa będziecie używać ananasa z puszki, dostosujcie odpowiednio ilość cukru. Te zapuszkowane często zalewana są posłodzoną zalewą, musicie więc to wziąć pod uwagę. Ciasteczka w szczelnym pojemniku powinny wytrzymać dosyć długo, ale lubią łapać wilgoć. Sądzimy jednak że ich kadencja na Waszym stole będzie dosyć krótka bo szybko znajdą się w Waszych żołądkach ;)
Jeśli macie ochotę na trochę więcej słodyczy to zaglądnijcie do naszych przepisów na ciasteczka szczęścia oraz ciasteczka orzechowe. W końcu noworoczne obchody należą do raczej długich i wypadałoby je trochę urozmaicić..
ciasteczka ananasowe
ciasteczka ananasowe

Ciasteczka z dżemem ananasowym

Od dwóch lat w tym okresie roku staramy się przemycić Wam kilka pomysłów na to w jaki sposób możecie (chociaż kulinarnie) dołączyć… Fusion Ciasteczka z dżemem ananasowym European Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

na dżem:

1 mały ananas (ok. 450 g po obraniu)

40 g cukru

6 goździków

szczypta soli

 

na ciasto:

175 g mąki pszennej

25 g skrobi kukurydzianej

75 g cukru pudru

szczypta soli

125 g zimnego masła

1 żółtko

1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Aby przygotować dżem obieramy ananasa i siekamy go na bardzo drobne kawałki (mniej więcej wielkości ziarenek ryżu). Cały proces możemy sobie uprościć poprzez zmielenie w blenderze, uważać jednak trzeba aby nie skończyć z ananasową pastą :)

Tak przygotowanego ananasa przerzucamy na patelnię i dodajemy do niego cukier, goździki oraz szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu aż większość wilgoci odparuje, a całość nabierze pięknego złocistego odcienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Łączymy ze sobą mąkę pszenną oraz skrobię a następnie dorzucamy cukier i sól. Dokładnie ze sobą łączymy. Zimne masło siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do mąki. Następnie ciasto wyrabiamy palcami aż będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtko oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Formujemy w kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki owinięte folią.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego wybrane kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdego krążka kładziemy sporą ilość dżemu z ananasa a następnie całość ozdabiamy według upodobań :) Tak przygotowaną blachę wkładamy na 20 minut do lodówki a następnie pieczemy przez około 15 minut (sprawdzajcie co jakiś czas).

Smacznego!

Spróbujcie też tego! :)