• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Char siu bao

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną po koreańsku

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Mango lassi – napój z mango na bazie…

      Pakora – warzywa smażone w mące besan

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Miso yaki onigiri

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Shōyu rāmen

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem…

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Pai gu fan – marynowany kotlet schabowy

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Nitamago – marynowane jajka

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Shōyu rāmen

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Pakora – warzywa smażone w mące besan

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Shōyu rāmen

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Miso yaki onigiri

      Biryani z tofu i warzywami

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Biryani z tofu i warzywami

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

  • Artykuły
    • 6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Char siu bao

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną po koreańsku

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Mango lassi – napój z mango na bazie…

      Pakora – warzywa smażone w mące besan

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Miso yaki onigiri

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Shōyu rāmen

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem…

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Pai gu fan – marynowany kotlet schabowy

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Nitamago – marynowane jajka

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Shōyu rāmen

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Pakora – warzywa smażone w mące besan

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Shōyu rāmen

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Miso yaki onigiri

      Biryani z tofu i warzywami

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Biryani z tofu i warzywami

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

  • Artykuły
    • 6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
JaponiaKolacjaMakaronyObiadWarzywa

Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

Sierpień 12, 2018
makaron z bakłażanem
Wspólnie uznałyśmy, że w te upały idealnie sprawdzi się przepis na makaron z bakłażanem podawany na zimno. Makaron, co na pewno dobrze widać na naszym blogu, jest zawsze dobrym pomysłem, a dodatek smażonego bakłażana tylko dodaje tej potrawie uroku. Pomimo naszej małej niezgody co do użycia w kuchni tego warzywa, ta jego odmiana zdecydowanie przypadła do gustu każdej z nas. Jeśli macie ochotę sprawdzić jak jeszcze możecie go wykorzystać, to zapraszamy na nasz przepis na przepysznego bakłażana prosto z Kaszmiru lub też bánh mì, w którym towarzyszy mu tofu. 
 makaron z bakłażanem
Japonia zwykle kojarzona jest z ogromną ilością ryżu, który zjadany jest tam podobno na każdym kroku. Oczywiście jest to w dużej mierze prawdą (dalej wspominamy chudziutką dziewczynę, która w restauracji radośnie wcinała 3 dokładki pełnych misek ryżu ^^), ale równie dobrze radzi tam sobie makaron. Podobnie jak w Chinach, o których już kiedyś wspominałyśmy, w makaronach japońskich również można przebierać i grymasić. Każdy zna rāmen, większość zna udon, a oprócz nich na szczególne miejsce w naszych sercach zasługuje również soba czy sōmen. Istnieje też ogromna ilość opcji na potrawy z ich udziałem – na zimno, na ciepło, na „bogato” i zupełnie skromnie. Jak też przystało na Japonię, mają one (w większości) mniejsze lub większe korzyści dla zdrowia, choć może tu byśmy nie szalały – wielka porcja udonu nie kojarzy się nam ze zdrowiem. Dziś korzystamy z makaronu sōmen (素麺), który to wyróżnia się od reszty kolegów tym, że jest wyjątkowo cienki – ma on około 1,3 mm średnicy. Najczęściej jest on serwowany na zimno razem z tsuyu (つゆ) oraz warzywami. Ciepła wersja nosi nazwę nyūmen (にゅうめん ) i oczywiście w takiej postaci zjadana jest w okresie jesienno-zimowym. 
Ciekawym sposobem na podanie makaronu sōmen jest nagashi-sōmen (流しそうめん ). Serwowany  jest on bowiem w.. korycie wykonanym z bambusa. Jest to jednak sposób dla osób, które co nie co wiedzą na temat posługiwania się pałeczkami ponieważ makaron w tymże korycie płynie i należy go wyławiać właśnie za pomocą pałeczek. Zainteresowanych zapraszamy na film: 
Można też na przykład zaopatrzyć się w taki oto sprzęt:
 
Zachęcamy do podania go właśnie w taki sposób (z niecierpliwością czekamy na zdjęcia z Waszych prób!), ale oczywiście nawet bez takich wymyślnych sposobów podania makaron w dalszym ciągu smakuje wyśmienicie :) 
przepis pochodzi z książki „Hashi: A Japanese Cookery Course”

Nasu sōmen • Sōmen z bakłażanem • なす素麺

Drukuj
Porcje: 4

SKŁADNIKI

880 ml dashi

4 łyżki sosu sojowego

4 łyżki mirinu

2 łyżki sake

1-2 łyżeczki cukru

szczypta soli

1 bakłażan

300 g makaronu somen, suchego

2 łyżki startego świeżego imbiru

zielona cebulka, posiekana

sezam do podania

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

W garnku łączymy ze sobą dashi, sos sojowy, mirin, sake, cukier oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy delikatnie przez około 10 minut. Ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce przez tydzień.

Bakłażan przekrawamy na pół, a następnie w średniej wielkości kawałki (u nas przekroiłyśmy go w poprzek trzy razy a następnie jeszcze na trzy wzdłuż). Delikatnie nacinamy skórkę na skos lub w kratkę. Rozgrzewamy olej na średnim ogniu. Gdy będzie gotowy (170 stopni) ostrożnie kładziemy w nim kawałki bakłażana skórką w dół. Smażymy przez 4-5 minut a następnie odsączamy na ręczniku. Zostawiamy do ostygnięcia.

Makaron somen gotujemy zgodnie z instrukcją – najprawdopodobniej przez około 4 minuty w nieosolonej wodzie. Odcedzamy i delikatnie płuczemy w zimnej wodzie.

Ścieramy imbir, siekamy cebulkę. Gotowy makaron układamy w miseczce i zalewamy zimnym sosem. Na wierzch kładziemy trochę imbiru, zielonej cebulki i posypujemy sezamem.

dashimakaronwarzywa
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo
Kolejny post
Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

Spróbujcie też tego! :)

Karē nabe – nabe z curry

Kinoko nabe – nabe z grzybami

Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

Kheera raita – raita z ogórków

Mori soba – makaron soba na zimno

Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem...

Gyūdon – ryż z wołowiną

Satsumaimo no akadashi – zupa miso z batatem

Kurczak ze smażonym czosnkiem

Fukujinzuke – pikle do karē

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Shio rāmen

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę