• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Bakłażan mapo

      Naleśniki z mąki ryżowej z potrójnie orzechowym nadzieniem

      Char siu – chińska wieprzowina barbecue

      Yú xiāng qiézi – bakłażan po syczuańsku

      Bakłażan mapo

      Dyniowe pierożki gyōza

      Torcik mango i nasze piąte urodziny

      Pancakes z zieloną herbatą matcha

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Słodkie samosy z orzechowym nadzieniem

      Malai kofta – wegetariańskie pulpeciki w curry

      Indyjskie pikle z bakłażana

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

      Czekolada nama z zieloną herbatą matcha

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

      Kongnamul muchim czyli przystawka z kiełków fasoli mung

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Gireum ganjang tteokbokki – chrupiące ciasteczka ryżowe w…

      Tofu satay – satay z tofu

      Panang curry

      Guay tiew gai cheek – tajska zupa z…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Niúròu juàn bǐng – tajwańskie nadziewane placuszki

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Bánh mì z imbirowym kurczakiem

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Char siu – chińska wieprzowina barbecue

      Negima yakitori – szaszłyki z kurczaka i zielonej…

      Tofu satay – satay z tofu

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Gireum ganjang tteokbokki – chrupiące ciasteczka ryżowe w…

      Bindaetteok – placki z fasoli mung

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

      Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

      Indyjskie pikle z bakłażana

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

      Kongnamul muchim czyli przystawka z kiełków fasoli mung

      Dyniowe pierożki gyōza

      Biała rzodkiew piklowana w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Pancakes z zieloną herbatą matcha

      Niúròu juàn bǐng – tajwańskie nadziewane placuszki

      Bánh mì z imbirowym kurczakiem

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Słodkie samosy z orzechowym nadzieniem

      Czekolada nama z zieloną herbatą matcha

      Naleśniki z mąki ryżowej z potrójnie orzechowym nadzieniem

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Guay tiew gai cheek – tajska zupa z…

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Bibimbap

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Bindaetteok – placki z fasoli mung

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Słodkie samosy z orzechowym nadzieniem

      Dyniowe pierożki gyōza

      Naleśniki z mąki ryżowej z potrójnie orzechowym nadzieniem

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Yakisoba – smażony makaron pszenny

      Guay tiew gai cheek – tajska zupa z…

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

      Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

      Bibimbap

      Fěn zhēng niú ròu – wołowina parowana w…

      Miso yaki onigiri

      Tofu satay – satay z tofu

      Guō tā dòu fǔ – tofu smażone w…

      Dubu jorim – smażone tofu w ostrym sosie

      Biryani z tofu i warzywami

      Bakłażan mapo

      Dyniowe pierożki gyōza

      Bibimbap

      Yú xiāng qiézi – bakłażan po syczuańsku

      Czekolada nama z zieloną herbatą matcha

      Pancakes z zieloną herbatą matcha

      Pavlova z kremem matcha

      Nocna owsianka z matcha

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

  • Artykuły
    • Banchan – krótki przewodnik po koreańskich przystawkach

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
Na Pałeczkach
  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Bakłażan mapo

      Naleśniki z mąki ryżowej z potrójnie orzechowym nadzieniem

      Char siu – chińska wieprzowina barbecue

      Yú xiāng qiézi – bakłażan po syczuańsku

      Bakłażan mapo

      Dyniowe pierożki gyōza

      Torcik mango i nasze piąte urodziny

      Pancakes z zieloną herbatą matcha

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Słodkie samosy z orzechowym nadzieniem

      Malai kofta – wegetariańskie pulpeciki w curry

      Indyjskie pikle z bakłażana

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

      Czekolada nama z zieloną herbatą matcha

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

      Kongnamul muchim czyli przystawka z kiełków fasoli mung

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Gireum ganjang tteokbokki – chrupiące ciasteczka ryżowe w…

      Tofu satay – satay z tofu

      Panang curry

      Guay tiew gai cheek – tajska zupa z…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Niúròu juàn bǐng – tajwańskie nadziewane placuszki

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Bánh mì z imbirowym kurczakiem

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Char siu – chińska wieprzowina barbecue

      Negima yakitori – szaszłyki z kurczaka i zielonej…

      Tofu satay – satay z tofu

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Gireum ganjang tteokbokki – chrupiące ciasteczka ryżowe w…

      Bindaetteok – placki z fasoli mung

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

      Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

      Indyjskie pikle z bakłażana

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

      Kongnamul muchim czyli przystawka z kiełków fasoli mung

      Dyniowe pierożki gyōza

      Biała rzodkiew piklowana w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Pancakes z zieloną herbatą matcha

      Niúròu juàn bǐng – tajwańskie nadziewane placuszki

      Bánh mì z imbirowym kurczakiem

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Słodkie samosy z orzechowym nadzieniem

      Czekolada nama z zieloną herbatą matcha

      Naleśniki z mąki ryżowej z potrójnie orzechowym nadzieniem

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Guay tiew gai cheek – tajska zupa z…

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Bibimbap

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Bindaetteok – placki z fasoli mung

      Budae jjigae – koreański wojskowy „gulasz”

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Słodkie samosy z orzechowym nadzieniem

      Dyniowe pierożki gyōza

      Naleśniki z mąki ryżowej z potrójnie orzechowym nadzieniem

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Kimchi sujebi – zupa z kimchi z domowymi…

      Yakisoba – smażony makaron pszenny

      Guay tiew gai cheek – tajska zupa z…

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

      Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Rōru kyabetsu czyli japońskie gołąbki

      Bibimbap

      Fěn zhēng niú ròu – wołowina parowana w…

      Miso yaki onigiri

      Tofu satay – satay z tofu

      Guō tā dòu fǔ – tofu smażone w…

      Dubu jorim – smażone tofu w ostrym sosie

      Biryani z tofu i warzywami

      Bakłażan mapo

      Dyniowe pierożki gyōza

      Bibimbap

      Yú xiāng qiézi – bakłażan po syczuańsku

      Czekolada nama z zieloną herbatą matcha

      Pancakes z zieloną herbatą matcha

      Pavlova z kremem matcha

      Nocna owsianka z matcha

      Tori no karaage – japoński smażony kurczak

      Gulab jamun – Indyjskie pączki w syropie różanym

      Miso rāmen – rāmen na bazie pasty miso

      Dakgangjeong – Smażony kurczak w sosie sojowym

  • Artykuły
    • Banchan – krótki przewodnik po koreańskich przystawkach

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
MięsoObiadPrzekąski i przystawkiTajwan

Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z przyprawą pięć smaków

by Na Pałeczkach 28 grudnia, 2017
28 grudnia, 2017
nuggetsy z kurczaka
Święta już za nami – stoły pełne pyszności pojawią się po raz kolejny za rok, a brzuchy trochę odpoczną od (maleńkiego) przejedzenia. Zanim jednak nastąpi ten stuprocentowy odpoczynek od mniej lub bardziej ciężkostrawnych potraw pora rozpocząć przygotowania do kolejnej magicznej nocy jaka nas czeka już za kilka dni. Jeśli szukacie jakiegoś pomysłu na smaczny i bardziej treściwy posiłek na Sylwestra to zapraszamy do wypróbowania smażonego kurczaka prosto z Tajwanu :) 
Chyba każdy kraj poszczycić się może swoją wersją smażonego kurczaka, a już na pewno każdy kraj w Azji. Japończycy delektują się kara-age, Koreańczycy swoją wersją oblaną ostrym sosem, a na Tajwanie jedną z popularnych ulicznych przekąsek jest yán sū jī czyli tzw. popcorn chicken. Są to marynowane w specjalnej mieszance z dodatkiem przyprawy 5 smaków nuggetsy z kurczaka, smażone na głębokim tłuszczu, najczęściej podawane ze smażonymi listkami bazylii i przed podaniem posypywane dodatkową porcją soli i pieprzu. Tradycyjnie smażone są dwa razy – pierwszy raz w oleju o wysokiej temperaturze, aby mięso pozostało soczyste, a drugi raz w temperaturze niższej, która je gotuje. Zresztą polecamy ten sposób smażenia – być może zajmuje troszkę więcej czasu, ale rezultat jest lepszy niż gdybyśmy usmażyli mięso tylko raz. Kolejnym sekretem ich niezwykłej chrupkości jest użycie do ich obtaczania nie zwykłej mąki, a skrobi ze słodkich ziemniaków. Niestety nam nie udało się jej znaleźć więc zastąpiłyśmy ją skrobią kukurydzianą. Możecie również wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, ale rezultat może się różnić. 
Mamy nadzieję, że nasza propozycja przypadnie Wam do gustu bo nam niesamowicie smakowała :) Polecamy wykonać też mieszankę przypraw do posypywania – nie tylko poprawia smak potrawy, ale i dodatkowo podkreśla aromat mieszanki pięciu smaków. Podajemy też przepis na domową przyprawę pięć smaków, na wypadek gdyby nie udało się Wam upolować jej w sklepie :)
A nam nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam szampańskiej zabawy i cudownego, pełnego nowych przygód i odkryć (nie tylko kulinarnych) roku. Do zobaczenia niedługo! 
 
nuggetsy z kurczaka
nuggetsy z kurczaka
nuggetsy z kurczaka

Yán sū jī • Nuggetsy z kurczaka z przyprawą pięć smaków • 鹽酥雞

Na Pałeczkach Święta już za nami – stoły pełne pyszności pojawią się po raz kolejny za rok, a brzuchy trochę odpoczną od (maleńkiego) przejedzenia.… Tajwan Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z przyprawą pięć smaków European Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

na kurczaka:
0,5 kg mięsa kurczaka - pierś lub mięso z uda, bez kości
1 łyżeczka sosu sojowego
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 duże jajka
1 kubek wody
1/2 kubka skrobi kukurydzianej (lub ze słodkich ziemniaków)
garść świeżych liści bazylii
olej do smażenia

na mieszankę do posypywania:

1/2 łyżki białego pieprzu
1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki proszku curry

domowa przyprawa pięć smaków:

2 łyżki pieprzu syczuańskiego
4 gwiazdki anyżu
1 cały cynamon
1 łyżka ziaren kopru włoskiego
1 łyżka goździków

PRZYGOTOWANIE

Jeśli samodzielnie przygotowujemy przyprawę pięć smaków, to na samym początku musimy uprażyć wszystkie przyprawy na suchej patelni. Gdy ostygną przerzucamy je do blendera i mielimy na proszek. W szczelnym pojemniku przyprawa powinna wytrzymać do 6 miesięcy :)

W misce łączymy ze sobą sos sojowy, przyprawę pięć smaków, sól, biały pieprz oraz skrobię. Kurczaka kroimy na małe kawałki, a następnie przenosimy do miski wypełnionej marynatą. Pozostawiamy na co najmniej godzinę.

W garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Jajka rozbijamy i delikatnie roztrzepujemy widelcem, a następnie łączymy z wodą. Na osobny talerzyk nasypujemy wybrany rodzaj skrobi. Kawałki kurczaka moczymy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w skrobi, strzepując delikatnie jej nadmiar. Tak przygotowane kawałki smażymy - najpierw w wyższej temperaturze (ok. 170 stopni) przez około 3-5 minut, a następnie wyciągamy z oleju na około 3 minuty. Po tym czasie smażymy kurczaka ponownie tym razem w 150 stopniach. Smażymy aż do uzyskania złotego koloru. Pod sam koniec możecie dorzucić listki bazylii lub też usmażyć je osobno - wymagają kilku sekund :)

Podajemy razem z mieszanką przypraw do smaku lub też posypane solą oraz pieprzem. Smacznego!

przepis pochodzi z książki „The Food of Taiwan: Recipes from the Beautiful Island”

 

bazyliakurczakmięsonuggetsypięć smakówpieprz syczuańskiprzyprawystreet-food
0 komentarz
1
FacebookTwitterPinterestEmail
Poprzedni post
Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe
Kolejny post
Schab chāshū

Spróbujcie też tego! :)

Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

Klasyczne pierożki gyōza

Hu jiao bing – bułeczki z pieprzem

Sui kow – zupa z pierożkami wonton

Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

Tofu satay – satay z tofu

Kimchi jjigae – zupa z kimchi

Murgh makhani – butter chicken

Smażony makaron szanghajski

Popularne

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Bułeczki bao

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Kimbap

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

  • Shio rāmen

  • Japchae – koreański makaron z warzywami

Instagram

No any image found. Please check it again or try with another instagram account.

Polub Nas! :)

Facebook

Japonia

Nitamago – marynowane jajka

Shio rāmen

Klasyczne pierożki gyōza

Tonkatsu – japoński kotlet schabowy

Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

Tantanmen

Katsudon

Chāhan – japoński smażony ryż

Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

Korokke – japońskie krokiety ziemniaczane

Korea

Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

Kimbap

Kimchi jjigae – zupa z kimchi

Japchae – koreański makaron z warzywami

Kimchi mandu – pierogi z kimchi

Hotteok z cynamonem i orzechami

Baechu kimchi – klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Bulgogi – grillowana wołowina

Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i...

Yukgaejang – pikantna zupa z wołowiną

Chiny

Mapo tofu

Chińskie ciasteczka orzechowe

Gong Bao Ji Ding – Kurczak Gong Bao

Pierożki wonton z grzybami

Olej chili

Smażony makaron szanghajski

Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

Syczuański makaron na zimno

Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

Cōngyóubǐng – placuszki z zieloną cebulką

Tajlandia

Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z...

Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

Pad Thai z krewetkami oraz tofu

Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

Satay z wieprzowiny

Tom yum goong – zupa z krewetkami

Pla yang nam pla wan – grillowana ryba...

Kurczak ze smażonym czosnkiem

Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem...

Indie

Czosnkowe chlebki naan

Samosy z ziemniakami i zielonym groszkiem

Paratha – indyjskie placuszki

Kheera raita – raita z ogórków

Rajma chawal – curry z fasoli

Pakki biryani z kurczakiem

Rasmalai – indyjski serowy deser

Murgh makhani – butter chicken

Kardamonowy kurczak w mleku kokosowym

Kashmiri dahi baingan – curry z bakłażana

Tajwan

Bułeczki bao

Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

Tofu bao – parowane bułeczki bao z tofu

Niu rou mian – Zupa z wołowiną

Hu jiao bing – bułeczki z pieprzem

Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z...

Sanbeiji – kurczak trzy kubki

Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki...

Pancakes z prażonymi orzechami

Dan zai mian – makaron dan zai

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2020 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę