Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

by Na Pałeczkach
kurczak z pieprzem
Pieprz stanowi niezwykle ważny element naszej codziennej egzystencji, o czym już wspominałyśmy chociażby przy okazji hu jiao bing czyli bułeczek z trzema rodzajami pieprzu. W przypadku naszej dzisiejszej potrawy mamy do czynienia z najbardziej popularnym i swojskim pieprzem czarnym, a nie mieszanką, jednak w żadnym stopniu nie umniejsza to jej zalet. Przede wszystkim – co może przypaść do gustu niektórym z Was – jest stosunkowo prostym do wykonania daniem, a jego ostrość można łatwo dostosowywać do własnego smaku. Dominujący jest tu zdecydowanie aromat pieprzu i z tego też względu jest to potrawa dla jego fanów. Ilość innych przypraw i dodatków jest stosunkowo ograniczona – zwłaszcza jeśli przyglądnąć się niektórym z naszych innych przepisów z Indii. W ich sporej ilości spis składników był bowiem całkiem imponujący i niektórych może nawet zniechęcał do próby siły w kuchni ;) Mamy tu więc tylko trochę chili, wszędobylską kurkumę, sól oraz garam masalę, którą możecie wykonać według naszej rozpiski lub też po prostu wypróbować którąś ze sklepowych wersji. Możecie też poszaleć z dodatkiem świeżej kolendry, zakładając że jesteście jej fanami. U nas niestety zdania w kwestii kolendry są dosyć mocno podzielone :) 
Oczywiście do tej potrawy polecamy przygotować któryś z dostępnych na naszym blogu chlebków (na przykład czosnkowe naan lub też chapati z prażonym kuminem), świetnie również skomponuje się z kheera raita
Życzymy smacznego :)
kurczak z pieprzemkurczak z pieprzem
kurczak z pieprzem

Murg kali mirch • kurczak z pieprzem • मुर्ग काली मिर्च

Pieprz stanowi niezwykle ważny element naszej codziennej egzystencji, o czym już wspominałyśmy chociażby przy okazji hu jiao bing czyli bułeczek z trzema… Indie Murg kali mirch – kurczak z pieprzem European Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

1/2 kg mięsa z udek kurczaka
1/2 kubka jogurtu greckiego
1/2 łyżki startego świeżego imbiru
1/2 łyżki startego czosnku
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
40 ml oleju (można wykorzystać mniej)
2-3 łyżki pokruszonych ziaren czarnego pieprzu
sok z 1 limonki
2 łyżki liści świeżej kolendry
1 łyżeczka garam masala*

PRZYGOTOWANIE

Na początku przygotowujemy marynatę do mięsa. W tym celu łączymy ze sobą kurczaka, jogurt, imbir, czosnek, kurkumę, pieprz cayenne oraz sól i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na co najmniej 2 godziny w lodówce.

Po upływie 2 godzin w sporym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka razem z marynatą aż do delikatnego zbrązowienia. Zmniejszamy ogień i dodajemy pieprz (jeśli nie lubicie ostrości możecie zmniejszyć jego ilość nawet do 1 łyżki, my sugerujemy 2-3 :)), sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz garam masalę. Smażymy dalej przez około 5 minut, często mieszając.

Serwujemy gorący razem z wybranymi chlebkami.

UWAGI

* aby przygotować własną mieszankę przypraw garam masala potrzebujecie:

2 łyżki ziaren kuminu
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
ok. 1 cm kawałek imbiru
10 całych ziaren zielonego kardamonu
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
5 liści laurowych

Na suchą, rozgrzaną na średnim ogniu patelnię wrzucamy wszystkie przyprawy za wyjątkiem liści laurowych. Po około 2 minutach, kiedy poczujemy aromat przypraw ściągamy je z patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Całość – łącznie z liśćmi laurowymi -mielimy w młynku aż do osiągnięcia w miarę drobnego proszku. Możemy przechowywać ją w szczelnym pojemniku przez około 6 tygodni.

przepis pochodzi z książki „My Indian Kitchen: Preparing Delicious Indian Meals Without Fear Or Fuss”

Spróbujcie też tego! :)