Olej chili

20:08

la you

Jakiś czas temu pisałyśmy Wam jak szybko i sprawnie można przygotować swój własny olej z pieprzu syczuańskiego. Dziś pora na kolejny jego rodzaj - olej chili. Jest on stosowany w kuchni azjatyckiej równie często jak poprzednik, a jego wykonanie jest jak zwykle łatwe i przyjemne. A to przecież bardzo lubimy ^^

W kuchni syczuańskiej smak ostry określany jest mianem "la" i aby go uzyskać dosyć często używa się oczywiście suszonych papryczek chili, ale równie dobrze w tej roli spisuje się także olej chili, który nosi nazwę la you. Używany jest zarówno jako przyprawa i dodatek do potraw, ale również jako dip do maczania np. pierożków. Najprawdopodobniej nie jest to najzdrowsza na świecie forma dipu, ale dla fanów ostrych smaków może być całkiem kusząca :)

Jakkolwiek byście nie chcieli go używać, sądzimy że może być całkiem przydatny w kuchni, nie tylko w przypadku kuchni azjatyckiej.

No i oczywiście będzie też jednym z dodatków do naszego kolejnego przepisu :) 

la you

Olej chili
辣油
ok. 1/3 kubka

1/4 kubka suszonych płatków paprykowych (my użyłyśmy koreańskich gochugaru)
1/2 kubka oleju

Płatki paprykowe umieszczamy w misce, która wytrzyma wysoką temperaturę. Olej podgrzewamy na wysokim ogniu, aż do momentu dymienia. Zalewamy nim płatki i całość delikatnie mieszamy.

Zostawiamy do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny. 

la you

przepis pochodzi z książki "Easy Chinese Recipes: Family Favorites From Dim Sum to Kung Pao"

Spróbujcie też tego! :)

2 komentarze

  1. Ale ma piękny kolor! Musi być bardzo aromatyczny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor za każdym razem taki nam wychodzi i jest po prostu śliczny, zgadzamy się ^^ A i aromat niczego sobie ;)

      Usuń