10,1K
Mamy nadzieję, że znajdą się wśród Was amatorzy klusek i kluseczek, których dzisiejsza potrawa zainteresuje. Pomimo swej prostoty jest w tym daniu coś wyjątkowego i bardzo lubimy do niego wracać. Nie wiemy dlaczego, ale szczególnie dobrze smakuje w deszczowe dni, choć zdecydowanie nie ograniczamy jej spożycia jedynie do tychże.. ;) Być może właśnie jej sekretem są banalnie proste, ale wyjątkowo smaczne kluski, które ręcznie rozdzierane są prosto do pachnącego wywaru. No bo hasło – zupa ziemniaczana brzmieć może już bardziej przyziemnie, prawda? :)
Pomimo tego, że ziemniaki nie są tradycyjnie koreańskim warzywem i do kraju tego trafiły stosunkowo późno (XIX wiek), to niektóre regiony mogą poszczycić się daniami z nich wykonywanymi. Jednym z nich jest właśnie gamja sujebi, która pochodzi z górzystego rejonu Gangwon, znanego również z niesamowitych placków ziemniaczanych ;) Zarówno słodkie, jak i zwykłe ziemniaki dosyć dobrze przyjmowały się w miejscach gdzie niełatwo było o hodowle ryżu i szybko znalazły swoje miejsce w kuchni, zapewniając pożywienie w okresach głodu. Zresztą nie jest to jedyne importowane warzywo – tak już charakterystyczna dla tej kuchni papryczka chili przywędrowała tam dopiero w XVI wieku :)
Nie obawiajcie się połączenia rybnego wywaru z ziemniakami – smaki te bardzo dobrze się uzupełniają, a dodatek klusek zmienia nieco konsystencję zupy. Idealne comfort food, zapewniamy :)
Sos z którym podaje się zupę bardzo przypomina ten który już mamy na blogu – nie dodawajcie do niego jedynie octu oraz miodu.
SKŁADNIKI
na ciasto:
2 kubki mąki
1/2 kubka wody (lub więcej
1 łyżeczka oleju
na zupę:
ok. 1 i 1/2 litra wywaru z anchois
ok. 1 i 1/2 litra wywaru z anchois
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości ziemniak
1 cukinia
1 zielona cebulka
1/4 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku)
PRZYGOTOWANIE
Łączymy ze sobą składniki na kluseczki - mąkę, wodę oraz olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i formujemy w kulę, którą następnie owijamy w folię i wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
Kroimy ziemniaki oraz cukinię na plasterki, cebulkę drobno siekamy.
Do wywaru dodajemy posiekany czosnek oraz ziemniaki i gotujemy na średnim ogniu około 3 minuty. Dodajemy cukinię i gotujemy kolejne 3 minuty. Z lodówki wyciągamy ciasto i rozrywamy je na mniejsze kawałki, od razu wrzucając je do zupy. Kiedy całość ciasta znajdzie się już w garnku, gotujemy zupę około 7-10 minut, do momentu ugotowania klusek. Dorzucamy posiekaną zieloną cebulkę oraz sól - jej ilość dostosujcie do osobistych preferencji (jeśli nie używacie później sosu, będziecie potrzebować jej więcej).
Podajemy ciepłą miseczkę zupy razem z sosem.
Smacznego! :)
przepis pochodzi z książki „Quick and Easy Korean Cooking: More Than 70 Everyday Recipes”