Mapo tofu

by Na Pałeczkach
mapo tofu
Co jakiś czas urządzamy sobie małą burzę mózgów połączoną z przeszukiwaniem książek kucharskich, aby wybrać kolejny przepis. Czasem poszukiwania te są bardziej owocne, czasem mniej.. ale najczęściej po prostu w naszych głowach nagle zapala się lampka – to jest właśnie to! Tak też było w przypadku mapo tofu, choć pojawienie się tego dania w naszym życiu niekoniecznie wiąże się z czymś miłym. Ale wszystko dobre, co się dobrze (bądź smacznie) kończy :) 
Historia naszej znajomości z mapo tofu przebiegała różnymi torami – jedna z nas miała niemiłą przyjemność poznania go od niezbyt przychylnej strony. Około dwóch lat temu ta bardziej chaotyczna część naszego zespołu postanowiła spróbować tego dania, korzystając z przepisu ze strony z przysmakami kuchni koreańskiej… Nie twierdzimy, że przepis był zły, aczkolwiek z naszego doświadczenia wynika, że każdy z krajów azjatyckich ma tendencję do przerabiania dań na swoją modłę (zresztą u nas też ten proceder występuje). Akurat w przypadku tego dania połączenie to na ówczesne standardy nie było zbyt udane i w rezultacie danie wyszło niestety niezbyt dobre. W ten oto sposób rozstałyśmy się z nim na długi czas, gdyż druga połowa naszego zespołu niekoniecznie miała chęć wypróbowania go po zasłyszanych opowieściach.. ;) Niedawno jednak zrobiłyśmy próbę numer dwa i dałyśmy szansę tej słynnej potrawie. Wykorzystałyśmy przepis, który uroczyście twierdził iż jest bardzo autentyczny i oddający honor klasycznej potrawie i… przepadłyśmy na dobre. Od tamtego czasu jadamy mapo tofu regularnie i właściwie jest ono naszym swoistym comfort food. 
mapo tofu
Danie to pochodzi z Syczuanu (chyba wyjątkowo lubimy tę część Chin ;)), regionu który najbardziej znany jest z bardzo ostrej kuchni. Historia jego powstania jest już zgodnie z naszymi poszukiwaniami dosyć znana, ale nie omieszkamy jej przytoczyć. Nazwa pochodzi bowiem od twórczyni tego dania – właścicielki restauracji w której głównie serwowano dania wegetariańskie. Jej goście zmotywowali ją jednak aby do swych dań dodała również od czasu do czasu mięso. Tak więc pewnego dnia zakupiła wołowinę, drobno ją posiekała i stworzyła to cudowne danie z tofu, które szybko zyskało sporą popularność. Jako że jej twarz nosiła na sobie ślady po ospie w nazwie pojawia się znak służący do ich zapisu  – 麻子.
Zachęcamy do dostosowywania przepisu pod własne smakowe gusta. Jeśli wydaje się Wam, że za dużo jest w nim oleju – nie dodawajcie go aż tyle. Jeśli całość dania jest zbyt ostra – zrezygnujcie z chili lub zmniejszcie ilość pasty. Wszystko zależy, na jakie smaki i doznania macie aktualnie ochotę ^^
mapo tofu
mapo tofu
mapo tofu

Mapo Tofu • 麻婆豆腐

Co jakiś czas urządzamy sobie małą burzę mózgów połączoną z przeszukiwaniem książek kucharskich, aby wybrać kolejny przepis. Czasem poszukiwania te są bardziej… Chiny Mapo tofu European Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

1 opakowanie miękkiego tofu
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju chili
2 ząbki czosnku, posiekane
100 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
3 łyżki pasty doubanjiang
1 łyżeczka fermentowanej czarnej fasoli (douchi), przemytej i posiekanej
zielona cebulka

 

sos:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka chili w płatkach (ewentualnie w proszku)
1/2 kubka wody
sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Najpierw łączymy ze sobą składniki na sos i odstawiamy - będzie nam potrzebny do dalszej części.

Przygotowujemy resztę składników. Tofu odsączamy i kroimy w kostkę, siekamy czosnek i fasolę, kroimy zieloną cebulkę.

Na patelni lub w woku rozgrzewamy wszystkie rodzaje olejów podane w przepisie. Przysmażamy czosnek aż do zbrązowienia, a następnie dodajemy mięso mielone, pastę oraz fasolę. Smażymy chwilę, do momentu aż mięso będzie w połowie gotowe. Do całości dolewamy sos i dodajemy tofu. I tu bardzo uważamy - musimy mieszać delikatnie, aby tofu się nie rozpadło i by zachowało w miarę możliwości swój kształt. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 min i dodajemy zieloną cebulkę. Jeśli chcemy by sos był gęstszy, możemy zagęścić go mąką (łyżeczka mąki ziemniaczanej na niewielką ilość zimnej wody i tę miksturę wlewamy do sosu).

Najlepiej smakuje oczywiście z ciepłym ryżem :)

przepis pochodzi z książki „Easy Chinese Recipes: Family Favorites From Dim Sum to Kung Pao”

Spróbujcie też tego! :)