Kimchi mandu

18:00

pierogi

Czy jest coś lepszego niż pierogi? Chyba nie :) Ilość możliwości jest w ich wypadku niemal nieograniczona i praktycznie każdy kraj ma jakiś ich rodzaj do zaoferowania, zaczynając na wytrawnych, a na słodkich kończąc. Niektórzy nie lubią trochę żmudnego momentu lepienia, ale nam nie sprawiał on nigdy większego problemu i robota gładko szła do przodu. Choć przyznamy, że samo zebranie się by zacząć to już zupełnie inna historia.. ;)

Dziś prezentujemy Wam cudowne i niezwykłe koreańskie mandu. Pokochałyśmy je już przy pierwszych próbach ich wykonania i zwykle kiedy w lodówce mamy kimchi, jest i spore prawdopodobieństwo, że na naszych talerzach zagości świeża porcja mandu. Oczywiście istnieją ich wersje bez tej kiszonki, ale jest to bardzo smaczna opcja na jej wykorzystanie  :)

Jedna z teorii mówi, że mandu dotarły do Korei już w XIV wieku, poprzez Mongołów. Kraj był wtedy pod wpływem buddyzmu i panowała tam raczej moda na roślinne jedzenie. Najazd wprowadził do kuchni wiele nowych potraw, również tych wykorzystujących mięso. Przykładem takich nowych smaków są  właśnie mandu. Dziś są już nieodłącznym elementem życia kulinarnego tego kraju, a i pojawiają się w szeroko pojętej kulturze popularnej - kto oglądał film Oldboy, na pewno pamięta dobrze dietę głównego bohatera (a kto nie widział, koniecznie musi to nadrobić, oczywiście w wersji koreańskiej) :) 

Mandu możemy przygotować na wiele sposobów. Smażone noszą nazwę gunmandu (군만두), parowane to jjinmandu (찐만두), a gotowane w wodzie - mulmandu (물만두). Właściwie każdy sposób ma swoje smakowe walory, więc polecamy wypróbowanie wszystkich :) Smacznego!

pierogi

Kimchi mandu
김치만두
na około 30 pierożków

ciasto:
2 kubki mąki
0,5 łyżeczki soli
2/3 kubka gorącej  wody

na farsz:
125 g twardego tofu
125 g mielonej wołowiny
125 g mielonej wieprzowiny
125 g kimchi
225 g kiełków sojowych lub fasoli mung
2 łyżeczki wyciśniętego czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka zmielonych prażonych ziaren sezamu
1 łyżeczka soli
zielona cebulka

pierogi

pierogi

Do miski przesiewamy 2 kubki mąki. W wodzie rozpuszczamy sól i całość wlewamy do mąki mieszając przez chwilę za pomocą łyżki. Następnie wyrabiamy do uzyskania miękkiej faktury - w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Zakrywamy folią i odstawiamy na około 30 minut. Tradycyjnie z ciasta robi się wałki, które następnie kroi się na plasterki i je rozwałkowuje.

W czasie gdy nasze ciasto odpoczywa, możemy spokojnie zabrać się za przygotowanie farszu na mandu.

Zaczynamy od tofu, które dokładnie odsączamy, a następnie wysuszamy ręcznikiem papierowym. Kimchi wyciskamy z nadmiaru płynu i drobno kroimy. Siekamy również zieloną cebulkę oraz kiełki. Kiedy wszystko jest przygotowane, łączymy całość w misce - najlepiej do tego zadania nadaje się ręka. Teraz pozostało tylko lepić.. :)

Na krążki ciasta nakładamy porcję farszu, boki dokładnie ze sobą zlepiamy. Możecie zostawić je w tej najprostszej wersji, ale nie zaszkodzi wypróbować swych sił w ich dekorowaniu. Gotujemy podobnie jak polskie pierogi lub parujemy w parowniku.

Mandu tradycyjnie podaje się z sosem przygotowanym z sosu sojowego i octu ryżowego w proporcji 2:1. Gorąco polecamy!

pierogi

pierogi

przepis pochodzi z książki "The Korean Table: From Barbecue to Bibimbap 100 Easy-To-Prepare Recipes"
przepis na ciasto pochodzi ze strony Korean Bapsang

Spróbujcie też tego! :)

4 komentarze

  1. Niesamowite! Prezentują się cudownie, sos do pierożków równiez niezwykły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ^^ Sos świetnie współgra ze smakiem mandu, bez niego ich sobie nie wyobrażamy :)

      Usuń
  2. Chociaż kocham kuchnię azjatycką to czasem popełniam gafy. Dziewczyny, czym one różnią się od pierożków Gyoza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno mandu jak i gyoza tak w sumie pochodzą z Chin, więc chcąc nie chcąc podobne będą :) Z tymże mandu przybyły do Korei w XIV wieku, podczas gdy gyoza w Japonii pojawiły się dopiero w XX i w każdym z tych krajów rozwinęły się na swój własny, pyszny sposób ^^

      Usuń