Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i wołowiną

by Na Pałeczkach
ryż z kimchi

Ostatnio przyrządzona porcja kimchi prawie się nam skończyła, a jego już całkiem dojrzały smak bardzo dobrze pasuje do dania, które dziś chcemy Wam zaprezentować. Obydwie zgadzamy się w tym, że potrawy przyrządzone z kimchi są bajecznie pyszne i wręcz na swój sposób uzależniające. Trochę ciężko byłoby nam wybrać ulubioną i najukochańszą, ale ten prosty smażony ryż z kimchi prawdopodobnie wylądowałby na całkiem wysokiej pozycji (zapewne przebiłaby go zupa kimchi jjigae :)). Jest coś bardzo przytulnego w tej misce pełnej aromatycznego ryżu i nam osobiście kojarzy się ona trochę z deszczowym popołudniem i cieplutkim kocem :) Tak, wiemy że zwykle i jedno i drugie bardziej pasuje do herbaty lub gorącej czekolady w wielkim ulubionym kubku ale… my już tak mamy :)

ryż z kimchi

Najprostsza wersja kimchi bokkeumbap składa się po prostu z ugotowanego ryżu oraz dobrze sfermentowanego kimchi. Te składniki w zupełności wystarczają by stworzyć cudowne połączenie, które my wprost uwielbiamy. Często jednak wzbogaca się go innymi dodatkami – najczęściej jest to mięso wieprzowe, ale dobrze sprawdza się też wołowina czy kurczak. Jeśli potrawa ma być bezmięsna to dodawane są do niej grzyby, tofu lub tuńczyk. 

ryż z kimchi

Ryż z kimchi jest bardzo popularny – w końcu jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Zapewne też z tego względu uwielbiają go studenci mieszkający w akademikach. W każdej lodówce koreańskiej znajdzie się przecież miejsce na kimchi… ;) Zwykle jest to potrawa dosyć ostra, więc dla zbalansowania smaku podawana jest z łagodnymi zupami takimi jak na przykład kongnamul guk (콩나물국) z kiełków sojowych czy też ze schłodzonym dongchimi (동치미) czyli łagodniejszą dla podniebienia wersją kimchi z rzodkwi.  Czasem jajko sadzone jest pomijane, ale dla nas to pozycja obowiązkowa w przypadku tej potrawy :)

ryż z kimchi

Dodatek pasty gochujang jest opcjonalny, zwłaszcza jeśli nie jesteście zbytnimi fanami ostrości. Całkiem fajnie podbija ona jednak smak potrawy :) W przypadku kiedy zdecydujecie się na przygotowanie ryżu w wersji bezmięsnej, sos sojowy (do smaku) oraz czosnek używany do marynaty wołowiny dodajcie przy podsmażaniu kimchi.

ryż z kimchi

Kimchi bokkeumbap • smażony ryż z kimchi i wołowiną • 김치볶음밥

Ostatnio przyrządzona porcja kimchi prawie się nam skończyła, a jego już całkiem dojrzały smak bardzo dobrze pasuje do dania, które dziś chcemy… Korea Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i wołowiną European Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

100 g mielonej wołowiny (lub pokrojonej w cienkie paski)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki cukru
pół cebuli, drobno pokrojonej
0,5 kubka posiekanego kimchi wraz z płynem (np. z tego [klik!] przepisu)
1,5 kubka zimnego, ugotowanego ryżu (najlepiej krótkoziarnistego)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka pasty gochujang
zielona cebulka

olej do podsmażania

PRZYGOTOWANIE

Mięso łączymy z sosem sojowym oraz czosnkiem i odstawiamy na minimum 10 minut do zamarynowania. W międzyczasie kroimy potrzebne nam składniki - cebulę oraz kimchi.

W woku podgrzewamy olej na średnim ogniu. Smażymy cebulę do której dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy cukier. Kiedy mięso będzie w połowie ugotowane dodajemy kimchi wraz z sokiem oraz gochujang i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Ściągamy z woka i odstawiamy.
Do woka dolewamy olej i smażymy na nim ryż przez około 30 sekund. Dodajemy mięso z kimchi oraz posiekaną zieloną cebulkę i chwilę smażymy razem, dokładnie mieszając. Rozdzielamy do misek i polewamy olejem sezamowym. Podajemy z jajkiem sadzonym oraz sporą ilością sezamu - jeśli oczywiście lubicie :)
Smacznego! ^^

przepis pochodzi z książki „Authentic Recipes from Korea”

Spróbujcie też tego! :)