Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i wołowiną

by Na Pałeczkach
smażony ryż
Ostatnio przyrządzona porcja kimchi prawie się nam skończyła, a jego już całkiem dojrzały smak bardzo dobrze pasuje do dania, które dziś chcemy Wam zaprezentować. Obydwie zgadzamy się w tym, że potrawy przyrządzone z kimchi są bajecznie pyszne i wręcz na swój sposób uzależniające. Trochę ciężko byłoby nam wybrać ulubioną i najukochańszą, ale ten prosty smażony ryż prawdopodobnie wylądowałby na całkiem wysokiej pozycji (zapewne przebiłaby go zupa kimchi jjigae :)). Jest coś bardzo przytulnego w tej misce pełnej aromatycznego ryżu i nam osobiście kojarzy się ona trochę z deszczowym popołudniem i cieplutkim kocem :) Tak, wiemy że zwykle i jedno i drugie bardziej pasuje do herbaty lub gorącej czekolady w wielkim ulubionym kubku ale… my już tak mamy :)
Najprostsza wersja kimchi bokkeumbap składa się po prostu z ugotowanego ryżu oraz dobrze sfermentowanego kimchi. Te składniki w zupełności wystarczają by stworzyć cudowne połączenie, które my wprost uwielbiamy. Często jednak wzbogaca się go innymi dodatkami – najczęściej jest to mięso wieprzowe, ale dobrze sprawdza się też wołowina czy kurczak. Jeśli potrawa ma być bezmięsna to dodawane są do niej grzyby, tofu lub tuńczyk. 
smażony ryż
Popularność ryżu smażonego z kimchi jest dosyć spora – w końcu jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Zapewne też z tego względu uwielbiają go studenci mieszkający w akademikach. W każdej lodówce koreańskiej znajdzie się przecież miejsce na kimchi… ;) Zwykle jest to potrawa dosyć ostra, więc dla zbalansowania smaku podawana jest z łagodnymi zupami takimi jak na przykład kongnamul guk (콩나물국) z kiełków sojowych czy też ze schłodzonym dongchimi (동치미) czyli łagodniejszą dla podniebienia wersją kimchi z rzodkwi.  Czasem jajko sadzone jest pomijane, ale dla nas to pozycja obowiązkowa w przypadku tej potrawy :)
Dodatek pasty gochujang jest opcjonalny, zwłaszcza jeśli nie jesteście zbytnimi fanami ostrości. Całkiem fajnie podbija ona jednak smak potrawy :) W przypadku kiedy zdecydujecie się na przygotowanie ryżu w wersji bezmięsnej, sos sojowy (do smaku) oraz czosnek używany do marynaty wołowiny dodajcie przy podsmażaniu kimchi.
smażony ryż
smażony ryż

Kimchi bokkeumbap • smażony ryż z kimchi i wołowiną • 김치볶음밥

Ostatnio przyrządzona porcja kimchi prawie się nam skończyła, a jego już całkiem dojrzały smak bardzo dobrze pasuje do dania, które dziś chcemy… Korea Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i wołowiną European Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

100 g mielonej wołowiny (lub pokrojonej w cienkie paski)
2 łyżeczki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki cukru
pół cebuli, drobno pokrojonej
0,5 kubka posiekanego kimchi wraz z płynem (np. z tego [klik!] przepisu)
1,5 kubka zimnego, ugotowanego ryżu (najlepiej krótkoziarnistego)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka pasty gochujang
zielona cebulka

olej do podsmażania

PRZYGOTOWANIE

Mięso łączymy z sosem sojowym oraz czosnkiem i odstawiamy na minimum 10 minut do zamarynowania. W międzyczasie kroimy potrzebne nam składniki - cebulę oraz kimchi.

W woku podgrzewamy olej na średnim ogniu. Smażymy cebulę do której dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy cukier. Kiedy mięso będzie w połowie ugotowane dodajemy kimchi wraz z sokiem oraz gochujang i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Ściągamy z woka i odstawiamy.
Do woka dolewamy olej i smażymy na nim ryż przez około 30 sekund. Dodajemy mięso z kimchi oraz posiekaną zieloną cebulkę i chwilę smażymy razem, dokładnie mieszając. Rozdzielamy do misek i polewamy olejem sezamowym. Podajemy z jajkiem sadzonym oraz sporą ilością sezamu - jeśli oczywiście lubicie :)
Smacznego! ^^
przepis pochodzi z książki „Authentic Recipes from Korea”

Spróbujcie też tego! :)