Bánh mì z pikantnym tofu i bakłażanem

14:16

kanapka

Od bardzo dawna jednym z naszych ulubionych śniadań były roboczo nazwane przez naszą mamę "bułkami francuskimi" bagietki wypełnione po brzegi warzywami i innymi dodatkami (między innymi przepysznym sosem). Najbardziej kojarzyły się nam z niedzielnymi porankami, bo zwykle wtedy było więcej czasu aby je przygotować. Kiedy więc odkryłyśmy istnienie bánh mì to wiedziałyśmy, że na pewno się nie zawiedziemy :)

Bánh mì oznacza po prostu chleb i jej bazę stanowi bagietka (w Wietnamie z dodatkiem mąki ryżowej). Te niesamowite kanapki wywodzą się z XIX wieku, kiedy to Wietnam stał się kolonią francuską. Przez dłuższy czas ich wnętrze wypełniane było na typowo francuską modłę, jednak zaczęło się to zmieniać kiedy Francuzi opuścili kraj. Miejsce szynki zastąpiła przepyszna wieprzowina oraz ogromny wachlarz warzyw i pikli. Dziś można powiedzieć, że jest to jedno z najbardziej znanych wietnamskich dań - my też już teraz jesteśmy jego wielbicielkami :) 

U nas dziś gości wersja wegetariańska z przepysznym bakłażanem i smażonym tofu. Koniecznie wypróbujcie :) A w przyszłości na pewno testować będziemy również inne opcje smakowe. Jest ich przecież tak wiele.. ^^

Zacznijmy od sosu!


kanapka

Nước chấm chay
Sos wegetariański
na pół kubka

1/2 kubka wody
6 łyżek cukru trzcinowego
1/2 papryczki chili (lub do smaku)
sok z 2-3 limonek
1 ząbek czosnku, posiekany
1/4 kubka ciemnego sosu sojowego

W garnuszku podgrzewamy pół kubka wody, dokładnie rozpuszczamy w niej cukier i odstawiamy. Kiedy mieszanka ostygnie, dolewamy sok z limonek i dodajemy drobno posiekany czosnek oraz chili. Pozwalamy by smaki się przegryzły przez około 30 minut, a następnie dolewamy sos sojowy. 

Sos w lodówce wytrzyma przez około 10 dni :)

kanapka

Cà tím xào tàu hũ

Bánh mì z pikantnym tofu i bakłażanem
na 2 porcje

1 kostka tofu (my użyłyśmy tofu wędzonego Polsoi)
około 2 cm kawałek świeżego imbiru
1 mały bakłażan
1 łyżeczka soli
1 szalotka
1 łyżeczka oleju sezamowego
olej do smażenia
sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku
świeża kolendra
wybrane dodatki: ogórek, chili, pikle itp.

sos do tofu i bakłażana:
0,5 łyżki doubanjiang
1/8 kubka sosu sojowego
0,5 łyżeczki cukru palmowego (lub brązowego)

kanapka

Bakłażana kroimy, układamy na tacce i posypujemy solą. Odstawiamy na około 20 min, a następnie dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Delikatnie polewamy olejem i posypujemy startym imbirem. 


Tofu kroimy w zapałki i smażymy z każdej strony aż będzie chrupiące. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Łączymy ze sobą składniki na sos do tofu i bakłażana. 

Na rozgrzany w woku olej wrzucamy posiekane szalotki i smażymy chwilę mieszając. Dodajemy kawałki bakłażana. Kiedy na wierzchu zacznie pojawiać się delikatnie chrupiąca skórka polewamy naszym sosem. Dokładamy tofu, dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień. Smażymy chwilę pod przykryciem, aż do momentu kiedy bakłażan będzie miękki. Skrapiamy olejem sezamowym i przyprawiamy pieprzem - ewentualnie solą, ale tu sami sprawdźcie czy jest taka potrzeba :) 

Bagietkę nacinamy z jednej strony i wyciągamy część miąższu. Smarujemy cienko masłem. Nakładamy bakłażana i tofu, całość polewając wegetariańskim sosem. Na wierzch układamy ogórek, chili oraz wybrane przez nas dodatki - my przygotowałyśmy wcześniej pikle z rzodkwi i marchwi (klik!) oraz pikle z czosnku. Posypujemy cebulką oraz świeżą kolendrą.

kanapka

przepis pochodzi z książki "Banh Mi: 75 Banh Mi Recipes for Authentic and Delicious Vietnamese Sandwiches"

Spróbujcie też tego! :)

16 komentarze

  1. Ale u Ciebie egzotycznie :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jak smacznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, ale się cieszę, że wpadłem na Waszego bloga, uwielbiam smaki Dalekiego Wschodu, a ta kanapka brzmi wprost fenomenalnie! Niebawem sobie taką zafunduję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również ogromnie się cieszymy, że Ci się u nas podoba ^^ A banh mi polecamy przygotować, bo jest przepyszna :)

      Usuń
  4. Brzmi genialnie! Jakaś knajpka powinna wziąć od Was przepis i wprowadzić taką wege kanapkę do menu! W końcu miałabym co zjeść :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Nie szukałyśmy jakoś specjalnie, ale może gdzieś w naszym kraju da się zjeść banh mi. Trzeba będzie sprawdzić :)

      Usuń
  5. Bardzo fajny pomysł :) Kanapka niezwykle apetyczna :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy :) Polecamy - my na pewno kiedyś spróbujemy wypełnić ją czymś innym :)

      Usuń
  6. Ale pysznie wygląda! Takie śniadania to ja mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! My również! Taką bułą ciężko pogardzić.. ;)

      Usuń
  7. Smaczne śniadanie, do tego z bakłażanem, którego absolutnie ubóstwiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałybyśmy się zabić za bakłażana (przynajmniej jedna z nas ;))! Dzięki ^^

      Usuń
  8. Zabrałabym z chęcią np do pracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, praca by wtedy szła jak po maśle! ;)

      Usuń