Scones z zieloną herbatą matcha

12:10

scones z zieloną herbatą

Czasami, aczkolwiek bardzo rzadko, zdarza się, że pogodowa aura tudzież nastrój sprawiają iż jedyną opcją jest zjedzenie czegoś słodkiego. Żadna z nas nie jest wielką fanką słodyczy (mamy za to inne grzeszki ;)) i z tego rejonu kuchennego interesują nas zwykle przepisy korzenne lub z małą ilością kremów i śmietan. Jedną z opcji, która jednak zawsze zwróci naszą uwagę są przepisy wykorzystujące matcha (抹茶) - czyli magiczny zielony proszek prosto z Japonii :) 

Według wielu badań rzeczywiście jest magiczny. Pozytywnie wpływa bowiem na poziom stresu, metabolizm, układ odpornościowy, detoksykację organizmu, a nawet i na procesy starzenia. Matcha to sproszkowana zielona herbata wytwarzana z liści herbaty specjalnie ocienianej matami. Ma specyficzny smak – delikatny, ale cierpki. Używana jest w tradycyjnej ceremonii picia herbaty, ale obecnie wykorzystuje się ją także w wielu przepisach. Nawet i na naszych sklepowych półkach znaleźć można makaron barwiony właśnie herbatą matcha. 

Ponieważ jesteśmy fankami matcha nie mogłyśmy przejść obojętnie wobec tego przepisu - nawet jeśli pochodzi z tej słodkiej strony mocy ;) Zapraszamy więc na połączenie tradycyjnych brytyjskich bułeczek śniadaniowych z cudowną matcha.  

scones z zieloną herbatą

Scones z zieloną herbatą matcha
na ok. 8 sztuk

250 g mąki
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka matcha
70 g masła
1 łyżka cukru
około 150 ml mleka
1 jajko

scones z zieloną herbatą

Wymieszać ze sobą suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sól, matcha oraz cukier, a następnie dodać do tej mieszanki pokrojone w kawałki masło. Wyrabiać ze sobą aż do połączenia. Zmieszać ze sobą mleko oraz żółtko jajka i wlewać stopniowo do mąki. Ilość mleka należy regulować - ciasto ma być wilgotne, ale nie klejące. 

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na około 2 cm i wykrawać krążki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut, aż do delikatnego zbrązowienia. 

Podawać wedle uznania - z masłem, miodem lub dżemem. Smacznego :)

scones z zieloną herbatą

scones z zieloną herbatą

przepis pochodzi z książki "New Tastes in Green Tea"

Spróbujcie też tego! :)

2 komentarze

  1. Kasiu i Marto! Dziękuję, że zostawiłyście ślad po sobie u mnie, dzięki czemu mogłam Was odkryć. Wasz blog jest przepyszny, a te bułeczki są genialne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszymy, że Ci się u nas podoba :) Nam równie miło, i chętnie odwiedzimy Twój blog jeszcze nie raz ^^

      Usuń