Dakdoritang – koreańska potrawka z kurczaka

by Na Pałeczkach
potrawka z kurczaka
Nie będziemy ukrywać, że kuchnia koreańska należy do naszych ulubionych. Od niej zaczynałyśmy naszą skromną przygodę z kuchnią azjatycką i ona też najdłużej gości na naszych talerzach. Niespecjalnie przeszkadza nam jej ostrość, choć niekiedy – przyznamy się – zdarzy nam się zmodyfikować ilość „piekielnych” dodatków ;) Z pewnością do jej plusów należy fakt, że jest dosyć prosta w przygotowaniu oraz to, że oryginalne składniki (bez których ciężko byłoby ją odtworzyć) coraz częściej pojawiają się na półkach sklepowych. Dakdoritang czyli potrawka z kurczaka jest jednym z łatwiejszych przepisów więc polecamy ją na początek przygody z kuchnią koreańską – wystarczy, że pod ręką będziecie mieć dwa składniki niemal obowiązkowe w spiżarce każdego fana Korei – gochujang i gochugaru :) 
Dakdoritang próbowałyśmy już kilkakrotnie, korzystając z różnych przepisów znalezionych w sieci i nie tylko. Ten konkretny, prezentowany dzisiaj posiada bardzo uproszczoną wersję marynaty – postanowiłyśmy więc trochę ją wzbogacić, zgodnie z naszymi wcześniejszymi przygodami z tym daniem. Efekt to cudownie miękkie mięso w aromatycznym sosie. Polecamy nie tylko fanom dań jednogarnkowych :)
Tak się w tym roku złożyło, że przepis ten pojawił się na blogu dokładnie w czasie koreańskiego święta Chuseok (추석). Nie jest to tradycyjna potrawa podawana w trakcie tego święta, ale w przyszłości postaramy się przygotować ciasteczka Songpyeon (송편).
Tak czy inaczej – 추석 잘 보내세요! Miłego Chuseok! :)
potrawka z kurczaka
potrawka z kurczaka
potrawka z kurczaka

Dakdoritang • koreańska potrawka z kurczaka • 닭도리탕

Nie będziemy ukrywać, że kuchnia koreańska należy do naszych ulubionych. Od niej zaczynałyśmy naszą skromną przygodę z kuchnią azjatycką i ona też… Korea Dakdoritang – koreańska potrawka z kurczaka European Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

około pół kg kurczaka (najlepiej podudzia)
1 kubek wody
2-3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchew
1 duża cebula
1 por (biała część)
1-2 czerwone lub zielone papryczki chili

marynata :
1/8 kubka sosu sojowego
1-2 łyżki pasty gochujang* (w zależności od upodobań)
2 łyżeczki płatków paprykowych gochugaru
1 łyżeczka sake
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE

W miseczce mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nią wcześniej umytego kurczaka. Marynujemy 10 minut lub dłużej.
W międzyczasie kroimy resztę składników - por i papryczkę siekamy drobno, ziemniaki, marchew oraz cebulę na większe kawałki.
Kurczaka wraz z marynatą wkładamy do garnka i zalewamy wodą (jej ilość możemy delikatnie zwiększyć) i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Dodajemy ziemniaki oraz marchew i dusimy kolejne 20 minut aż warzywa zmiękną. Całość co jakiś czas mieszamy. Na koniec wrzucamy pora, cebulę oraz chili i gotujemy kolejne 5 minut. Danie ściągamy z ognia.
Podajemy z ryżem, posypane sezamem oraz zieloną cebulką.

UWAGI

Gochujang to obok gochugaru, czyli płatków paprykowych wspomnianych już przy okazji wcześniejszych przepisów, jeden z podstawowych składników wielu dań kuchni koreańskiej. Bez niej ani rusz! Jest to gęsta pasta wykonana z papryki chili, fermentowanej soi, kleistego ryżu oraz soli. Bez problemu można ją dostać w sklepach z azjatycką żywnością.

zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Authentic Recipes from Korea”

Spróbujcie też tego! :)