Dakdoritang

12:47

potrawka z kurczaka

Nie będziemy ukrywać, że kuchnia koreańska należy do naszych ulubionych. Od niej zaczynałyśmy naszą skromną przygodę z kuchnią azjatycką i ona też najdłużej gości na naszych talerzach. Niespecjalnie przeszkadza nam jej ostrość, choć niekiedy - przyznamy się - zdarzy nam się zmodyfikować ilość „piekielnych" dodatków ;) Z pewnością do jej plusów należy fakt, że jest dosyć prosta w przygotowaniu oraz to, że oryginalne składniki (bez których ciężko byłoby ją odtworzyć) coraz częściej pojawiają się na półkach sklepowych. 

Dakdoritang próbowałyśmy już kilkakrotnie, korzystając z różnych przepisów znalezionych w sieci i nie tylko. Ten konkretny, prezentowany dzisiaj posiada bardzo uproszczoną wersję marynaty - postanowiłyśmy więc trochę ją wzbogacić, zgodnie z naszymi wcześniejszymi przygodami z tym daniem. Efekt to cudownie miękkie mięso w aromatycznym sosie. Polecamy nie tylko fanom dań jednogarnkowych :)

Tak się w tym roku złożyło, że przepis ten pojawił się na blogu dokładnie w czasie koreańskiego święta Chuseok (추석). Nie jest to tradycyjna potrawa podawana w trakcie tego święta, ale na przyszły rok postaramy się przygotować ciasteczka Songpyeon (송편).

Tak czy inaczej - 추석 잘 보내세요! Miłego Chuseok! :)

Dakdoritang
닭도리탕
na 2 osoby

około pół kg kurczaka (najlepiej podudzia)
1 kubek wody
2-3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchew
1 duża cebula
1 por (biała część)
1-2 czerwone lub zielone papryczki chili

marynata :
1/8 kubka sosu sojowego
1-2 łyżki pasty gochujang* (w zależności od upodobań)
2 łyżeczki płatków paprykowych gochugaru
1 łyżeczka sake
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju sezamowego

* Gochujang to obok gochugaru, czyli płatków paprykowych wspomnianych już przy okazji wcześniejszych przepisów, jeden z podstawowych składników wielu dań kuchni koreańskiej. Bez niej ani rusz! Jest to gęsta pasta wykonana z papryki chili, fermentowanej soi, kleistego ryżu oraz soli. Bez problemu można ją dostać w sklepach z azjatycką żywnością.


potrawka z kurczaka

W miseczce mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nią wcześniej umytego kurczaka. Marynujemy 10 minut lub dłużej. 
W międzyczasie kroimy resztę składników - por i papryczkę siekamy drobno, ziemniaki, marchew oraz cebulę na większe kawałki. 

Kurczaka wraz z marynatą wkładamy do garnka i zalewamy wodą (jej ilość możemy delikatnie zwiększyć) i doprowadzamy do wrzenia. 
Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Dodajemy ziemniaki oraz marchew i dusimy kolejne 20 minut aż warzywa zmiękną. Całość co jakiś czas mieszamy. Na koniec wrzucamy pora, cebulę oraz chili i gotujemy kolejne 5 minut. Danie ściągamy z ognia. 

Podajemy z ryżem, posypane sezamem oraz zieloną cebulką. 

potrawka z kurczaka

potrawka z kurczaka

przepis (zmodyfikowany) pochodzi z książki "Authentic Recipes from Korea"

Spróbujcie też tego! :)

4 komentarze

  1. Jak to się dzieje, że tak mało osób pisze Wam komentarze na cześć tego pięknego bloga hę? Ja jestem nim absolutnie zachwycona. Dziękuję Wam szczególnie za koreańskie przepisy ^_^. I te zdjęcia są genialnie piękne :) Dzięki, dzięki, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To my dziękujemy Ci za miłe słowa! Zaczęłyśmy niedawno więc i pewnie czytelników na razie niewielu :) Ale dzięki takim komentarzom aż chce nam się gotować dalej ^^

      Usuń
  2. Dziewczyny, a czym mogłabym zastąpić sake? Można pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć, ewentualnie zastąpić półwytrawnym białym winem lub też wytrawnym wermutem :)

      Usuń