Placuszki z kukurydzy

by Na Pałeczkach
placuszki z kukurydzy
Decydując się na kolejne przepisy które możemy Wam polecić i zaprezentować, stwierdziłyśmy że zdecydowanie po macoszemu traktujemy placki, a zwłaszcza te koreańskie. Znajdziecie u nas placuszki z cukinii hobakjeon oraz cōngyóubǐng czyli chińskie placuszki z zieloną cebulkąPrezentowałyśmy także indyjskie paratha, naan oraz chapati i tak właściwie na tym się nasza przygoda z nimi kończy. Bardzo byłyśmy zdziwione bo według nas nadają się one zarówno na upalne wakacyjne dni, te zachmurzone i jesienne, nie wspominając nawet o mroźnych zimowych, kiedy to taki złocisty placuszek może poważnie wpłynąć na polepszenie nastroju :) Oczywiście niektóre z nich można nazwać bardziej sezonowymi, ale w obecnych czasach jeśli się bardzo chce to każdy wymarzony składnik dostać można kiedy się tylko tego potrzebuje.
placuszki z kukurydzy
Nasze dzisiejsze smażone cudeńka wypełnione są bardzo przez nas lubianą kukurydzą. Podobnie jak nasz poprzedni przepis specjalnym dodatkiem jest tu pasta miso, ale jak sądzimy jej udział w tego typu przepisie zadziwia w mniejszym stopniu. Zdradzimy Wam sekret – czasem dodajemy trochę miso do innych rodzajów placuszków, aby podbić trochę ich smak. Zdecydowanie to polecamy jeśli tylko macie tę pastę pod ręką no i oczywiście jeśli nie macie żadnych zastrzeżeń do jej smaku.
placuszki z kukurydzy
Wyciągnijcie więc patelnię i przygotujcie się na kukurydzianą ucztę. Nie zapomnijcie też o sosie w którym przygotowane już rumiane placki możecie zamaczać. Tak jak zwykle najprostszy to sos sojowy zmieszany z octem w proporcji 2:1, możecie też spróbować bardziej wyszukanej wersji, zakładając że macie chwilę dodatkowego czasu. Jeśli jednak zupełnie nie macie na to ochoty to polecamy chociażby trochę soli. Wtedy na pewno poczujecie pełny smak zarówno ciasta, jak i kukurydzy. Smacznego! :)
placuszki z kukurydzy
placuszki z kukurydzy

Oksusu jeon • Placuszki z kukurydzy • 옥수수전

Drukuj
Porcje: 10
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

2 kubki ziaren kukurydzy, najlepiej prosto z kolby

1 łyżka miso

0,5 kubka mąki pszennej

0,5 kubka wody

szczypta soli

olej do smażenia

sos do podania

PRZYGOTOWANIE

Na początku oddzielamy ziarna kukurydzy od kolby. Jeśli używanie kukurydzy w puszce należy ją najpierw dokładnie odcedzić i wycisnąć z niej nadmiar płynu.

Łączymy razem mąkę, wodę oraz sól. W małej miseczce rozpuszczamy pastę miso z dodatkiem niewielkiej ilości wody - ułatwi to nam rozprowadzenie jej w cieście. Kiedy nie będzie już grudek dodajemy pastę do mąki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Dorzucamy ziarenka kukurydzy i pokrywamy je ciastem dalej mieszając.

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię razem z olejem na średnim ogniu. Za pomocą łyżki formujemy na niej niewielkie placuszki z przygotowanego ciasta i smażymy aż spód będzie złoto brązowy (3-5 minut). Odwracamy na drugą stronę i czekamy kolejne 3 minuty. Przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.

Podajemy z sosem i/lub solą. Smacznego!

Spróbujcie też tego! :)