6,4K
Dziś krótko i zwięźle, aczkolwiek przepis ten przyda się na niezliczoną ilość okazji. Koreański ostry dip sojowy do zadań specjalnych – taką nazwę można by mu nadać. Wzbogaca się nim przystawki (banchan, 반찬), zupy, potrawy z makaronu i ryżu oraz co najważniejsze – cudowne placuszki (jeon,전). Jest urozmaiconą wersją najbardziej podstawowego sosu podawanego do placuszków, który składa się jedynie z sosu sojowego i octu.
Oprócz wszystkich przepisów na placuszki (np. hobakjeon), sos przydaje się do potraw takich jak dubu jeon lub też gamja sujebi.
SKŁADNIKI
1/4 kubka sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego)
1 łyżka miodu
2 łyżki octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego)
1 łyżka miodu
2 łyżki wody
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki płatków paprykowych gochugaru
2 łyżki rozgniecionych, prażonych ziaren sezamu
1/4 kubka posiekanej zielonej cebulki
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki płatków paprykowych gochugaru
2 łyżki rozgniecionych, prażonych ziaren sezamu
1/4 kubka posiekanej zielonej cebulki
PRZYGOTOWANIE
W misce zmieszać ze sobą sos sojowy, ocet, miód, wodę oraz olej sezamowy. Dokładnie rozpuścić miód. Dodać płatki paprykowe i sezam.
Radzimy nie dodawać zielonej cebulki do całości porcji - w ten sposób termin przydatności sosu przedłuża się do około tygodnia (przechowując go w lodówce). W takim przypadku cebulkę dosypujemy tylko do porcji, którą podajemy na świeżo.
UWAGI
Gochugaru to koreańskie płatki paprykowe, dodawane do wielu potraw tej kuchni, między innymi do słynnego kimchi. Można go używać w polskiej kuchni jako zamiennik chili w proszku, jednak sugerowałabyśmy by w koreańskiej używać właśnie gochugaru :)
przepis pochodzi z książki „Korean Table”