Bánh mì z imbirowym kurczakiem

by Na Pałeczkach
wietnamskie banh mi

Ciekawe jesteśmy, kto z Was pamięta jeszcze naszego niezwykle aromatycznego imbirowego kurczaka? Kiedy tylko zamykamy oczy od razu czujemy jego cudowny aromat! Jeśli akurat przygotowaliście spory garnek tej cudownej potrawy na obiad i jakimś cudem troszkę jej pozostało, to możecie spokojnie wykorzystać ją dzisiaj. Jeśli nie, to polecamy szybciutko wybrać się do kuchni, zakasać rękawy i troszkę poczarować. Rezultatem będzie bowiem nie tylko pyszny obiad, ale i całkiem pożywne śniadanie lub lunch. Gotowi na wietnamskie banh mi?

 wietnamskie banh mi

Jest to już trzeci pomysł na bánh mì na naszym blogu. Na pierwszy ogień jako nadzienie poszło u nas pikantne tofu z bakłażanem, a jakiś czas po nim zagościło u nas bánh mì z drobiowymi pulpetami. Dziś, jak możecie się domyślić po wstępie, powracamy do kurczaka, w dodatku imbirowego. W naszym przepisie na tę potrawkę wspominałyśmy, że w Wietnamie często jedzona jest z bagietką. I choć zapewne niekoniecznie chodzi tu o przygotowanie bánh mì, to dlaczegóż nie posunąć się aż tak daleko w bagietkowej rozpuście?

 wietnamskie banh mi

Zapewne z poprzednich przepisów znacie główne zasady tworzenia bánh mì, przypomnimy Wam je więc tylko pokrótce. W tym wypadku głównym bohaterem jest bezsprzecznie kurczak. Oprócz niego, aby wasza bagietka była idealna, potrzebować będziecie świeżych ziół takich jak na przykład kolendra oraz wybrane warzywa, zarówno świeże jak i piklowane. Dobrym dodatkiem zawsze i wszędzie jest đồ chua czyli pyszna piklowana marchew, którą szybko wykonacie dzięki temu przepisowi. Nie możecie też zapomnieć o wybranym pysznym sosie oraz jakimś tłustym dodatku, takim jak majonez czy też awokado. Są one taką przysłowiową kropką nad i, która zdecydowanie podkreśla bogactwo smaków i aromatów. Przekrojoną bagietkę smarujemy więc wybranym tłuszczem, polewamy sosem i zajmujemy się już tylko układaniem naszych dodatków. Każdy zapewne rozmieści je troszkę inaczej i w innych proporcjach. Te idealne to jednak 1 część głównego nadzienia do 1 lub 2 części warzyw i pikli.

Idziemy więc kroić, siekać, piklować i smażyć! A potem cieszyć nasze żołądki własnoręcznie przygotowanym bánh mì. Uwierzcie nam, to świetne uczucie!

wietnamskie banh mi

Bánh mì z imbirowym kurczakiem

Ciekawe jesteśmy, kto z Was pamięta jeszcze naszego niezwykle aromatycznego imbirowego kurczaka? Kiedy tylko zamykamy oczy od razu czujemy jego cudowny aromat!… Wietnam Bánh mì z imbirowym kurczakiem European Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.3/5
( 3 głosy )

SKŁADNIKI

porcja imbirowego kurczaka z tego przepisu

wybrane pikle (np. đồ chua z tego przepisu)

ogórek, pokrojony w plasterki

zielone chili, pokrojone w plasterki

listki świeżej mięty lub inne wybrane świeże zioła

 

sriracha aioli:

1 duży ząbek czosnku

1/4  łyżeczki soli

1 łyżka octu ryżowego

3 łyżki sosu chili sriracha

1 kubek majonezu

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy porcję imbirowego kurczaka. Mogą to być również pozostałości z obiadu :) Jeśli jest taka potrzeba to kroimy go na mniejsze części, tak aby swobodnie zmieścił się w bagietce.

Bagietkę przekrawamy na pół i dokładnie smarujemy wcześniej przygotowanym sriracha aioli. Na tę bazę kładziemy kawałki imbirowego kurczaka, pikle z marchewki i białej rzodkwi đồ chua, plasterki ogórka, oraz garść świeżych liści mięty. Jeśli lubicie trochę ostrości możecie dodać także świeże chili. Wasza bagietka jest gotowa!
Smacznego!

Spróbujcie też tego! :)