Chāhan – japoński smażony ryż

by Na Pałeczkach
smażony ryż
Po troszkę bardziej czasochłonnych pierożkach gyoza przyszedł czas na potrawę szybką oraz prostą, do której składniki na pewno większość z nas ma w domu (o ile oczywiście trzymacie gdzieś pod ręką sos sojowy i temu podobne dodatki :)). Zresztą każdy zapewne dobrze kojarzy smażony ryż w różnych postaciach – u nas dziś zagości jego japońska wersja. I choć Japonii u nas ostatnio pod dostatkiem, to akurat potrawy z ryżem w głównej roli nie pojawiły się już od jakiegoś czasu. Zapraszamy więc na chāhan czyli japoński smażony ryż.
Chāhan (チャーハン) jest jedną z bardzo powszechnych i znanych potraw w każdym japońskim domu i tak naprawdę wykonać go można z czego się nam tylko zamarzy.. lub tego co akurat mamy pod ręką ;) Często zresztą jest traktowany jako świetny sposób na wykorzystanie pozostałych resztek. Sama idea smażonego ryżu jest niezwykle popularna praktycznie w całej Azji i spotkać ją można w tej lub innej formie w każdym kraju z tego regionu. Bardzo często też potrawa ta sprzedawana jest jako street food chociażby w Indonezji czy Tajlandii. Japońska wersja przywędrowała do tego kraju oczywiście z Chin, bardzo możliwe że przy pomocy chińskich emigrantów w XIX wieku. Chińska nazwa 炒飯 (chǎofàn) w Japonii czytana jest jako właśnie chāhan :)
smażony ryż
Oczywiście do przygotowania tej potrawy będziecie potrzebować albo już ugotowanego ryżu albo jego resztek, które odłożyliście do lodówki. Do tej bazy wystarczy dodać co Wam pasuje, choć oczywiście polecamy posiłkować się naszym przepisem ;) Wybrałyśmy dosyć minimalistyczną wersję tej potrawy do której dodatki są łatwo dostępne. Jeśli macie ochotę zaszaleć to popularnymi dodatkami są oczywiście różnorodne warzywa, grzyby, tofu, mięso, owoce morza, jajko.. jest w czym wybierać. Najlepiej również usmażyć go w woku, ale spora patelnia również wyśmienicie spełni swoją rolę. 
smażony ryż
smażony ryż

Japoński smażony ryż • チャーハン

Po troszkę bardziej czasochłonnych pierożkach gyoza przyszedł czas na potrawę szybką oraz prostą, do której składniki na pewno większość z nas ma… Japonia Chāhan – japoński smażony ryż European Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

5 jajek

4 kubki ugotowanego ryżu krótkoziarnistego

1 por

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

szczypta soli

1 łyżka sake

zielona cebulka (do podania)

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Jeśli nie mamy ugotowanego ryżu to na samym początku go gotujemy. Drobno siekamy też pora i odstawiamy na bok.

Jajka rozbijamy do miski i dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy woka i wlewamy na niego olej roślinny. Smażymy na nim jajka, mieszając aż do uzyskania konsystencji mało ściętej jajecznicy. Odkładamy do miseczki.

Do woka dolewamy olej i ponownie go rozgrzewamy. Gdy jest już ciepły wrzucamy na niego ryż i smażymy cały czas mieszając. Gdy uznamy że ryż dokładnie pokrył się olejem dodajemy do niego posiekanego pora oraz wcześniej przygotowane jajka. Mieszamy dalej aż wszystkie składniki się połączą, w międzyczasie doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym, solą oraz sake. Sprawdzamy czy smak nam odpowiada - jeśli jest za mało słone, dolewamy troszkę więcej sosu sojowego.

przepis pochodzi z książki „Tokyo Cult Recipes”

Spróbujcie też tego! :)