Katsudon

18:44

kotlet schabowy

Jakiś czas temu podzieliłyśmy się z Wami przepisem na tonkatsu (豚カツ) – danie, które zupełnie przypomina znany nam kotlet schabowy. Wspomniałyśmy tam przy okazji, że oczywiście jak większość popularnych potraw japońskich, doczekał się on swojej własnej wersji donburi () czyli po prostu postanowiono go w szybki, sycący i wygodny sposób podać w misce pełnej ryżu. Pomysł zarówno prosty, jak i genialny, jest obecnie jednym z wielu dań kojarzonych z domowym ciepłem. Pomimo istnienia wielu lokalnych wariantów tej potrawy, najbardziej ukochanym i popularnym jest właśnie ten, podawany razem z cebulą, jajkiem oraz sosem przygotowanym ze standardowych japońskich przypraw czyli z sosu sojowego, mirinu oraz sake (taka kuchenna japońska trójca święta ;)). Jeśli planujecie przygotowanie tonkatsu lub też chcecie małej odmiany od naszego nieśmiertelnego schabowego, to nic nie stoi na przeszkodzie by przy tej okazji skusić się na katsudon. Kilka minut dłużej w kuchni, a wyczarować możecie kolejną z podstaw królujących na japońskim domowym stole :)

Nie będziemy się już powtarzać z historią, bo jest ona zupełnie podobna do innych tego typu potraw, a jedyne co jest pewne to fakt, iż pomysłodawca był geniuszem :) Istnieje za to ciekawy przesąd związany z jej jedzeniem. Jako  że cząstka „katsu” wchodząca w skład jego nazwy jest homonimem słowa katsu (勝つ), które w języku japońskim oznacza zwyciężać, studenci bardzo chętnie pochłaniają miski z katsudon dzień przed ważnymi egzaminami. Ma to im oczywiście przynieść zwycięstwo w najbliższych zmaganiach. My tego triku nie próbowałyśmy, choć nie zaprzeczamy że miseczka katsudon mogłaby ukoić skołatane stresem nerwy.. ;) Zachęcamy Was do prób w tym zakresie, zwłaszcza, że przygotowania nie powinny być zbyt skomplikowane. Nawet w studenckich warunkach ;)

kotlet schabowy

Katsudon
カツ丼
na 2 porcje

1 średniej wielkości cebula, pokrojona w piórka
¼ kubka dashi
¼ kubka sake
¼ kubka mirinu
¼ kubka sosu sojowego
4 jajka
2 kotlety tonkatsu (z tego przepisu)
mitsuba, (opcjonalnie, do podania)

Przygotowujemy tonkatsu według przepisu – gotowy kotlet kroimy na kawałki przed dodaniem go do sosu. 

Patelnię rozgrzewamy i wlewamy do niej mieszankę dashi, sake, mirinu oraz sosu sojowego. Dodajemy posiekaną w piórka cebulę i gotujemy całość aż do momentu gdy zmięknie.

Jeśli robimy więcej niż jedną porcję, najlepiej każdą z nich przygotowywać osobno. Do miski wbijamy jajka - na jedną porcję potrzebujemy 2 jajka. Roztrzepujemy je bardzo delikatnie, uważamy żeby nie przesadzić! Rozdzielamy wcześniej przygotowany sos z dodatkiem cebuli na dwie porcje i podgrzewamy w osobnym garnkach. Do sosu wkładamy przygotowany wcześniej kotlet tonkatsu i doprowadzamy do wrzenia przez około 30 sekund. Polewamy częścią roztrzepanych jajek – gotujemy około minutę. Po tym czasie dolewamy resztę jajek, zakrywamy nasz garnek i pozwalamy aby wszystko gotowało się przez kolejne pół minuty. Ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na około minutę. W tym czasie możemy przygotować nasze miseczki i napełnić je cieplutkim ryżem.

Zawartość garnka zsuwamy na ryż i przyozdabiamy posiekaną mitsubą, jeśli oczywiście jesteśmy w jej posiadaniu :) 

kotlet schabowy

przepis pochodzi z książki "Japanese Soul Cooking: Ramen, Tonkatsu, Tempura, and More from the Streets and Kitchens of Tokyo and Beyond"

Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze