Mori soba

18:30

makaron soba

Do wszelkich makaronów, również tych azjatyckich, pałamy ogromną miłością i każdy z nich ma zaszczytne miejsce w naszych sercach - czy to makaron ryżowy, czy ramen, czy też udon. Szczególną sympatią jednak darzymy dosyć niepozornie wyglądający makaron o nazwie soba. W czasie naszej ostatniej wizyty w Japonii próbowałyśmy go w kilku wariantach i każdy z nich smakował nam równie mocno :) Dziś mamy dla Was jedną z naszych ulubionych potraw z jego udziałem, a mianowicie danie o tajemniczej nazwie mori soba :)

Nazwa być może tajemnicza, ale sama potrawa jest najprostszą z odmian soby podawanej na zimno. Soba to makaron przygotowywany z mąki gryczanej, o charakterystycznym jasno brązowym odcieniu. Jest o wiele cieńszy od makaronu udon i smakuje też zupełnie odmiennie. Jeśli nie mieliście okazji go spróbować to gorąco Was do tego namawiamy - zwłaszcza, że obecny jest na wszelkich możliwych półkach z azjatycką żywnością w supermarketach, nie mówiąc już o azjatyckich tygodniach w niektórych sklepach ;)

Jeśli chodzi o samą potrawę - jest to po prostu ugotowany makaron, obficie przemyty w lodowatej wodzie i podawany razem ze specjalnym sosem do maczania - mentsuyu (麺つゆ), który wykonuje się między innymi z dashi z dodatkiem sosu sojowego. Na boku podawana jest całkiem pokaźna porcja zielonej cebulki do smaku. Inną wariacją na temat tej potrawy jest zaru soba, w której to dodatkowo podaje się porcję wasabi. Można też zjeść wersję "na bogato" podawaną razem z tempurą (czy ktokolwiek jest się w stanie oprzeć tempurze?). 

My zaczniemy naszą przygodę od tej najbardziej podstawowej wersji - będzie wprost idealna na wakacyjne upały. A jeśli też ją pokochacie tak jak my, to dobrą wieścią może być fakt jak szybko można ją przygotować. Jeśli tylko przyrządzicie sobie troszkę więcej bazy do wykonania mentsuyu, czyli kaeshi, to całość przygotowań zajmie dokładnie tyle co ugotowanie makaronu :) 

My już robimy się głodne pisząc ten tekst.. ;)


makaron soba

Mori soba
盛り蕎麦
na 4 osoby

Kaeshi (około 2,5 kubka)
かえし
2 kubki sosu sojowego
1/2 kubka mirinu
3 łyżki cukru

na 4 porcje mentsuyu:
2 kubki dashi
1/2 kubka kaeshi
2 łyżki mirinu

oprócz tego:
4 porcje makaronu soba, ugotowanego
zielona cebulka do podania

makaron soba

Aby przygotować naszą potrawę musimy najpierw przyrządzić bazę kaeshi - w tym celu w garnku mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a następnie doprowadzamy do wrzenia na wysokim ogniu. Gdy to się stanie, odstawiamy garnek z ognia i pozwalamy naszej bazie ostygnąć do temperatury pokojowej. Sos możemy trzymać w lodówce przez miesiąc, można też go mrozić. Najlepiej jest też przygotować go około 2 dni wcześniej i pozwolić aby smaki ładnie się ze sobą połączyły.

Gdy już mamy bazę, możemy zająć się przygotowaniem naszego dania. W garnku łączymy ze są pół kubka kaeshi razem z mirinem oraz dashi. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki i porządnie chłodzimy, a w tym czasie przygotowujemy makaron.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, uważając jednak by go nie rozgotować. Bardzo dokładnie i obficie płuczemy go w zimnej wodzie - pozbywamy się w ten sposób nadmiaru skrobi. Nie wystarczy jedynie przepłukanie - trzeba makaron troszkę "pomasować" :)

Sobę rozdzielamy na 4 części i podajemy z miseczką mentsuyu na boku oraz zieloną cebulką. Jemy maczając makaron w sosie wymieszanym z cebulką. 

Można siorbać! :)

makaron soba

makaron soba

przepis pochodzi z książki "Japanese Soul Cooking: Ramen, Tonkatsu, Tempura, and More from the Streets and Kitchens of Tokyo and Beyond"

Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze