Babka z zieloną herbatą matcha

19:17

ucierana babka

Wielkanoc nigdy jakoś specjalnie nie poruszała naszych żołądków, stąd też po raz kolejny miałyśmy mały problem z dopasowaniem do niej jakiegoś przepisu. Zewsząd atakują nas już przepisy na jajka, mazurki oraz barszcze białe, a my postanowiłyśmy w tym roku do znanego przepisu na babkę dodać coś nowego. Wyszło nam kolorowo, wiosennie i pomimo dodatku egzotycznej zielonej herbaty matcha - tak typowo domowo. Bo taka ucierana babka zawsze była jedną z tych rzeczy, na które w tym okresie oczekiwałyśmy i która z nim nam się właśnie kojarzy. Co roku na specjalne życzenie nasza ulubiona kucharka - czyli rzecz jasna mama - z mniejszą lub większą ochotą przygotowywała nam taką właśnie wielkanocną babkę. I cóż tu kryć, znikała ona dosyć szybko z naszych talerzy :) 

Wiadomo już Wam na pewno, że matcha idealnie wkomponowuje się w smak wszelkich słodkości (a jeśli nie, to przypominamy o torciku matcha tiramisu, matcha crème brûlée i scones z dodatkiem zielonej herbaty). Dodatkowo, świetnie smakuje też w parze z białą czekoladą. W świątecznym pośpiechu na pewno docenicie jak szybki i prosty jest to przepis :) 

Nie pozostaje nam więc nic innego jak życzyć Wam smacznego i chwilowo się z Wami pożegnać - nasza długo wyczekiwana podróż do Japonii rozpoczyna się już jutro :)
Do zobaczenia niedługo! 

ucierana babka

Babka z zieloną herbatą matcha i białą czekoladą

3 jajka
miękkie masło - ta sama waga co jajek
cukier drobny - ta sama waga co jajek
mąka pszenna - ta sama waga co jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zielonej herbaty matcha
ok 70 g białej czekolady

ucierana babka

Na samym początku odmierzamy wagę jajek, i do niej dopasowujemy potrzebna nam wagę masła, cukru oraz mąki. 

Foremkę dokładnie smarujemy masłem oraz oprószamy mąką. W misce ubijamy razem masło oraz cukier aż do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze zanim dodamy kolejne. 


Do całości przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz zieloną herbatę matcha. Na tym etapie przerzucamy się na szpatułkę, którą dokładnie łączymy ze sobą składniki. Do ciasta dorzucamy drobno posiekaną białą czekoladę i mieszamy razem z resztą składników. Wlewamy do uprzednio przygotowanej foremki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut lub do suchego patyczka. Polewamy wybraną polewą, a następnie możemy spokojnie delektować się jej wyjątkowym smakiem :)

ucierana babka

ucierana babka

Spróbujcie też tego! :)

2 komentarze