• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Char siu bao

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną po koreańsku

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Mango lassi – napój z mango na bazie…

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Miso yaki onigiri

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Shōyu rāmen

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem…

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Pai gu fan – marynowany kotlet schabowy

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Nitamago – marynowane jajka

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Shōyu rāmen

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Shōyu rāmen

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Miso yaki onigiri

      Biryani z tofu i warzywami

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Biryani z tofu i warzywami

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

  • Artykuły
    • 6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Char siu bao

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną po koreańsku

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Mango lassi – napój z mango na bazie…

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Miso yaki onigiri

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Shōyu rāmen

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem…

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Pai gu fan – marynowany kotlet schabowy

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Nitamago – marynowane jajka

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Shōyu rāmen

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Shōyu rāmen

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Miso yaki onigiri

      Biryani z tofu i warzywami

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Biryani z tofu i warzywami

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

  • Artykuły
    • 6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
FusionMąkaWypieki i deseryZielona herbata matcha

Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

31 marca, 2017
ucierana babka
Wielkanoc nigdy jakoś specjalnie nie poruszała naszych żołądków, stąd też po raz kolejny miałyśmy mały problem z dopasowaniem do niej jakiegoś przepisu. Zewsząd atakują nas już przepisy na jajka, mazurki oraz barszcze białe, a my postanowiłyśmy w tym roku do znanego przepisu na babkę dodać coś nowego. Wyszło nam kolorowo, wiosennie i pomimo dodatku egzotycznej zielonej herbaty matcha – tak typowo domowo. Bo taka ucierana babka zawsze była jedną z tych rzeczy, na które w tym okresie oczekiwałyśmy i która z nim nam się właśnie kojarzy. Co roku na specjalne życzenie nasza ulubiona kucharka – czyli rzecz jasna mama – z mniejszą lub większą ochotą przygotowywała nam taką właśnie wielkanocną babkę. I cóż tu kryć, znikała ona dosyć szybko z naszych talerzy :) 
Wiadomo już Wam na pewno, że matcha idealnie wkomponowuje się w smak wszelkich słodkości (a jeśli nie, to przypominamy o torciku matcha tiramisu, matcha crème brûlée i scones z dodatkiem zielonej herbaty). Dodatkowo, świetnie smakuje też w parze z białą czekoladą. W świątecznym pośpiechu na pewno docenicie jak szybki i prosty jest to przepis :) 
Nie pozostaje nam więc nic innego jak życzyć Wam smacznego i chwilowo się z Wami pożegnać – nasza długo wyczekiwana podróż do Japonii rozpoczyna się już jutro :)
Do zobaczenia niedługo! 
ucierana babka
ucierana babka

Ucierana babka z zieloną herbatą matcha i białą czekoladą

Drukuj

SKŁADNIKI

3 jajka
miękkie masło – ta sama waga co jajek
cukier drobny – ta sama waga co jajek
mąka pszenna – ta sama waga co jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zielonej herbaty matcha
ok 70 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Na samym początku odmierzamy wagę jajek, i do niej dopasowujemy potrzebna nam wagę masła, cukru oraz mąki.

Foremkę dokładnie smarujemy masłem oraz oprószamy mąką. W misce ubijamy razem masło oraz cukier aż do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze zanim dodamy kolejne.

Do całości przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz zieloną herbatę matcha. Na tym etapie przerzucamy się na szpatułkę, którą dokładnie łączymy ze sobą składniki. Do ciasta dorzucamy drobno posiekaną białą czekoladę i mieszamy razem z resztą składników. Wlewamy do uprzednio przygotowanej foremki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut lub do suchego patyczka. Polewamy wybraną polewą, a następnie możemy spokojnie delektować się jej wyjątkowym smakiem :)

biała czekoladamatchasłodkiewypieki
2 komentarze
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Czosnkowe chlebki naan
Kolejny post
Karē udon – udon z curry

Spróbujcie też tego! :)

Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

Malinowy pudding bhapa doi na bazie jogurtu

Chińskie ciasteczka orzechowe

Gnocchi z zieloną herbatą matcha

Matcha crème brûlée

Chlebek bananowy z matcha

Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

Pancakes z prażonymi orzechami

Torcik matcha tiramisu i nasze pierwsze urodziny :)

Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Shio rāmen

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę