Ciasteczka migdałowe

by Na Pałeczkach
ciasteczka migdałowe
Nasze ostatnie próby wykonania wypieku z migdałami niestety uznać musimy za porażkę, pomimo tego, że całkiem nieźle przy tej okazji się bawiłyśmy. Ta mała przegrana nie zniechęciła nas jednak do kolejnych prób, jednak w przepisach trochę bardziej przyjaznych ;) Zresztą cóż tu kryć – do wypieków zawsze podchodzimy z większą rezerwą, bo jakoś tak dziwnie się składa, że wychodzą nam zwykle troszkę gorzej niż inne potrawy. Zapewne też naszą przygodę z wypiekami chińskimi powinnyśmy rozpocząć od prekursorów naszych dzisiejszych bohaterów, ale nasze zapasy migdałów spoglądały na nas smutno i nie dawały nam spokoju. Przynajmniej już teraz wiemy, że nie ma wyjścia i MUSIMY przygotować również wersję tych ciastek z orzechem włoskim. Możecie być pewni, że poświęcimy się i to zrobimy ;)
ciasteczka migdałowe
Chińskie ciasteczka migdałowe są wypiekiem bardzo słodkim i smakiem przypominają trochę makaroniki (przynajmniej my doszłyśmy do takiego wniosku). Jak już wspomniałyśmy są one troszkę młodszą siostrą ciasteczek z orzechem włoskim, które to według odnalezionych źródeł pojawiły się w Chinach około XVI wieku. Na samym początku uznane były jako ciastka dworskie, gdyż właśnie tam upatrywano ich genezy. Z biegiem czasu stały się bardziej dostępne dla zwykłej, szarej ludności i ich popularność wzrosła na tyle, że czasem nazywano je „Ciastkami Narodowymi”. Wtedy też zaczęły powstawać różnorodne ich wariacje – migdałowe, sezamowe, z orzechami nerkowca. Niekiedy spotkać się można z wersją, która jako miejsce narodzin tych migdałowych wypieków podaje USA i falę imigrantów z Chin. Najważniejsze jest jednak chyba to, że ciasteczka te w ogóle powstały i mogą cieszyć nasze podniebienia :)
ciasteczka migdałowe
Zgodnie z tradycją tego typu wypieki mają przynosić szczęście – bardzo często przygotowywane są więc w okolicy Nowego Roku i rozdawane rodzinie i znajomym (podobnie jak inne słodkości, czyli parowane ciasteczka fa gao). Ta wersja zyskała także tak dużą popularność, że powstał nawet narodowy dzień ciastka migdałowego – nie zapomnijcie więc o tym przepisie 9 kwietnia :)
 
Jako że do kwietnia jeszcze daleko, polecamy jednak wypróbować je jeszcze w tym roku – mamy nadzieję, że się nie zawiedziecie :)
ciasteczka migdałowe
ciasteczka migdałowe
ciasteczka migdałowe

Ciasteczka z migdałami • 杏仁餅

Nasze ostatnie próby wykonania wypieku z migdałami niestety uznać musimy za porażkę, pomimo tego, że całkiem nieźle przy tej okazji się bawiłyśmy.… Chiny Ciasteczka migdałowe European Drukuj
Porcje: 30
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

1 i 3/4 kubka mąki pszennej
około 1 kubka cukru (ciastka są bardzo słodkie! polecamy zmniejszyć ilość cukru według uznania)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 kubka mąki migdałowej
1 kubek niesolonego masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
migdały na wierzch
białko jajka

PRZYGOTOWANIE

W misce łączymy razem mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia.

W osobnej misce ubijamy razem masło, mąkę migdałową oraz sól aż do uzyskania konsystencji piasku. Ubijając dalej wbijamy jajko i dodajemy ekstrakt migdałowy. Mieszamy do połączenia składników. Dosypujemy mąkę i ugniatamy dokładnie aż do uzyskania gładkiego ciasta. Owijamy je folią i wsadzamy na przynajmniej 30 minut do lodówki.

Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i kładziemy na blachę. Każde ciasteczko dekorujemy migdałem, a wierzch smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach.

przepis pochodzi z książki „The Sweet Spot: Asian-Inspired Desserts”

Spróbujcie też tego! :)