• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Malinowy sernik z miso

      Burgery bulgogi

      Murgh makhani – butter chicken

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Placuszki z kukurydzy

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Satay z wieprzowiny

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Malinowy sernik z miso

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Shio rāmen

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Malinowy sernik z miso

      Burgery bulgogi

      Murgh makhani – butter chicken

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Placuszki z kukurydzy

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Satay z wieprzowiny

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Malinowy sernik z miso

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Shio rāmen

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
GrillRyby i owoce morzaTajlandia

Pla yang nam pla wan – grillowana ryba ze słodkim sosem rybnym

Lipiec 9, 2016
grillowana ryba
No dobra, przyszedł czas na grilla! W maju trochę spóźniłyśmy się z przygotowaniem odpowiednich przepisów, ale jako że teraz jest na niego równie dobra pora postaramy się te braki nadrobić. Zaczynamy od dania głównego, które jest dosyć proste, a naprawdę robi wrażenie. W sumie w przypadku tej potrawy większość uwagi skupia na sobie sos, który idealnie wprost współgra ze smakiem ryby i który zupełnie skradł nasze serca. Koniecznie musicie go wypróbować! Grillowana ryba ze słodkim sosem rybnym poleca się więc na grilla!
grillowana ryba
Niestety wszystkie godne uwagi informacje na temat tej potrawy przeczytać można tylko w języku tajskim… A że niestety jest nam on prawie kompletnie obcy (no dobra, może i kompletnie, bo chyba przedstawienie się wiele nie wnosi do jego znajomości.. ;)), nie znalazłyśmy żadnej ciekawej historii na jej temat. Dziś więc, ku Waszej radości, obędzie się bez anegdotek oraz przypowieści ;) Pozostawimy Was jedynie z małą poradą (i tajskim sposobem na perfekcyjną rybę z grilla), która być może nie jest Wam obca. Jest nią wcześniejsze rozgrzanie grilla i doprowadzenie go do momentu spokojnego i stałego ciepła. Na ulicznych stoiskach w Tajlandii tego typu dania z ryb potrafią być przygotowywane nawet 2 godziny na właśnie takim delikatnym ogniu. Ryba pełna jest wtedy drzewnego aromatu, a jej smak jest niesamowicie delikatny i soczysty.
 
Niech więc przepis broni się dziś sam :)
grillowana ryba
grillowana ryba

Pla yang nam pla wan • ryba z grilla ze słodkim sosem rybnym • ปลาย่างน้ำปลาหวาน

Drukuj
Porcje: 2

SKŁADNIKI

2 pstrągi, wypatroszone (w przepisie oryginalnym – sum)
2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 kubka cukru palmowego
1-2 łyżki wody
2-3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki wody tamaryndowej *
cykoria
garść smażonych szalotek oraz smażonego czosnku
czerwone chili, grillowane
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE

Wypatroszone pstrągi (lub inną rybę, według upodobania) marynujemy w płytkim naczyniu w 2-3 łyżkach sosu sojowego. Ryba powinna marynować się kilka godzin więc uwzględnijcie to podczas planowania czasu.

 

Aby przygotować słodki sos rybny rozpuszczamy cukier palmowy w 1-2 łyżkach wody na średnim ogniu. Do tej mikstury dodajemy sos rybny i gotujemy razem chwilę, następnie dolewamy wodę tamaryndową. Całość w dalszym ciągu gotujemy, aż do uzyskania gęstszej konsystencji. Przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Smak powinien być jednocześnie słony, słodki i kwaśny (jak to w kuchni tajskiej bywa.. :)).

 

Cykorię gotujemy chwilę (około 10-15 minut) w wodzie, a następnie osuszamy. Będziemy ją grillować razem z rybą.

 

Kiedy mamy już rozpalonego grilla, wyjmujemy pstrągi z marynaty i osuszamy delikatnie ręcznikiem. Aby ryba nie rozpadła się podczas grillowania, wbijamy wzdłuż długi patyczek do szaszłyków – nie musi on być wcześniej namoczony, bo w większości (jeśli nie w całości) znajdować będzie się w rybie. Grillujemy zgodnie z potrzebą.

 

Słodki sos rybny mieszamy ze smażonymi szalotkami, smażonym czosnkiem, grillowanym chili oraz kolendrą. Sosem polewamy rybę, zgodnie z własnym upodobaniem. Jak sądzimy, ilości te będą raczej obfite :)

UWAGI

* Wodę tamaryndową przygotowujemy przez rozpuszczenie w wodzie pulpy z tamaryndowca - trzymajcie się zasady 1 część pulpy na 8 części wody. Delikatnie podgrzejcie, dobrze wymieszajcie  i odstawcie do ostygnięcia.

przepis pochodzi z książki „Thai Street Food”
grillrybysmażone szalotkismażony czosneksos rybny
1 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Smażone szalotki oraz olej szalotkowy
Kolejny post
Malinowy pudding bhapa doi na bazie jogurtu

Spróbujcie też tego! :)

Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

Dan zai mian – makaron dan zai

Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

Bulgogi – grillowana wołowina

Łosoś teriyaki

Satay z wieprzowiny

Smażone szalotki oraz olej szalotkowy

Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

Kurczak ze smażonym czosnkiem

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

  • Shio rāmen

Instagram

  • Syszelicie ju o okonomiyaki? Nazywany jest japosk pizz omletem lub
  • Co jecie dzisiaj na obiad? My postawiymy na Indie i
  • Szczliwego Chiskiego Nowego Roku! Na blogu czeka na Was przepis
  • Jak tam Wasze przygotowania do Chiskiego Nowego Roku? My pieczemy
  • Jednym z naszych wspomnie z dziecistwa jest przygotowywany wasnorcznie przez
  • Wiecie jaki jest najlepszy dodatek do kar? Jeli nie to
  • Koczymy z powitecznym lenistwem i to nie byle jak! Jeli
  • Czym si dzisiaj ogrzewacie?  kuchniaazjatycka kuchnia przepis zupa zupy
  • Mamy nadziej e macie na dzi smakowite plany My zaczynamy

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
  • Syszelicie ju o okonomiyaki? Nazywany jest japosk pizz omletem lub
  • Co jecie dzisiaj na obiad? My postawiymy na Indie i
  • Szczliwego Chiskiego Nowego Roku! Na blogu czeka na Was przepis
  • Jak tam Wasze przygotowania do Chiskiego Nowego Roku? My pieczemy
  • Jednym z naszych wspomnie z dziecistwa jest przygotowywany wasnorcznie przez
  • Wiecie jaki jest najlepszy dodatek do kar? Jeli nie to
  • Koczymy z powitecznym lenistwem i to nie byle jak! Jeli
  • Czym si dzisiaj ogrzewacie?  kuchniaazjatycka kuchnia przepis zupa zupy
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę