Spring rolls z marynowaną wołowiną

17:08

wołowina

Dla tych z Was, dla których papier ryżowy kojarzy się wyłącznie ze smażonymi na głębokim tłuszczu sajgonkami tak popularnymi w knajpkach z chińskim jedzeniem mamy miłą odmianę. Nasze serce skradły bowiem zwijane na świeżo (i o wiele zdrowsze) spring rollsy :)

W Wietnamie to pyszne danie podawane jest w dwóch wersjach - na ciepło oraz na zimno. Opcja na gorąco to różnorodny farsz zawinięty w papier ryżowy, smażony a następnie podany owinięty w liść sałaty z dodatkiem świeżych ziół. Całość macza się dodatkowo w specjalnym sosie o pikantno-słodkim aromacie. Opcja na zimno, którą dziś prezentujemy to zawinięte w papier ryżowy różnorodne składniki takie jak krewetki, wieprzowina czy też makaron ryżowy podawane podobnie jak ciepła odmiana z odpowiednim sosem. Pomimo sugestii, iż danie to pochodzi od chińskich egg rolls, przez większość traktowane są jednak jako danie typowo wietnamskie, wyróżniające się od chińskich kuzynów użytymi do ich wykonania składnikami.

Zapewniamy Was, że jeśli niespecjalnie macie ochotę na zabawę ze smażeniem, a cenicie sobie prostotę i świeżość, to danie przypadnie Wam do gustu. Być może przygotujecie je jako oryginalną przystawkę czy też dodatek do grilla, w każdym razie mamy nadzieję, że pokochacie je równie mocno jak my :)


wołowina

Spring rolls z marynowaną wołowiną
na 12 sztuk

12 płatów papieru ryżowego
ok. 50 g makaronu ryżowego typu vermicelli, wcześniej namoczonego
1 kubek marchewki, cienko pokrojonej w słupki
1 kubek ogórka, cienko pokrojonego w słupki
1 kubek kiełków fasoli mung

do podania:
sałata, bazylia, mięta, kolendra

marynowana wołowina:
350 g polędwicy wołowej
1 ząbek czosnku, posiekany
2 szalotki, posiekane
0,5 łyżki imbiru, posiekany
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka skrobi
1 łyżeczka oleju sezamowego
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

wołowina

Przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą posiekany czosnek, szalotkę, imbir, sos ostrygowy, sos rybny, skrobię, olej sezamowy oraz pieprz. Mięso kroimy na cienkie paski i dodajemy do marynaty - pozostawiamy je w niej na przynajmniej 3 godziny. Po upływie tego czasu smażymy ją na wysokim ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy wszystkie składniki są pokrojone i przygotowane zabieramy się za zwijanie spring rolls. Papier ryżowy zamaczamy na chwilę w wodzie, aż zmięknie. Kładziemy na suchą powierzchnie i układamy na nim składniki, bliżej jednego z brzegów - makaron ryżowy, marchewkę, ogórek, kiełki oraz oczywiście mięso. Najbliższy brzeg zakładamy na nadzienie a następnie zawijamy prawy oraz lewy brzeg papieru. Całość dokładnie zwijamy uważając, by nie przeciąć delikatnego papieru. Podajemy z sosem nước chấm (przepis niedługo pojawi się na blogu) oraz świeżymi ziołami i sałatą.

wołowina

wołowina

przepis pochodzi z książki "Quick & Easy Vietnamese Cooking"

Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze