Sanbeiji – kurczak trzy kubki

by Na Pałeczkach
kurczak trzy kubki
Przechadzając się ostatnio alejkami pewnego dosyć popularnego sklepu ze zdziwieniem odkryłyśmy, że półka wprost ugina się pod ciężarem butelek pełnych oleju sezamowego, podczas gdy inne rodzaje są już praktycznie wyprzedane. Dosyć nas to zdziwiło, bo my nie wyobrażamy już sobie naszej kuchni bez tego magicznego składnika. Dodajemy go wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, a jego cudowny zapach nie raz poprawił nam nastrój w mało przyjazny dzień. Ta dostępna w sklepie maleńka buteleczka smutno wyglądałaby tuż obok naszej litrowej butli pełnej magii… ;) Mamy nadzieję, że przepisem tym zainspirujemy Was do zakupu oleju sezamowego i że na stałe zagości na Waszej kuchennej półce.
kurczak trzy kubki
Przepis ten znalazłyśmy w jednej z naszych ulubionych książek z przepisami prosto z Tajwanu. Według wszelkich informacji tam też jest on najbardziej popularny, aczkolwiek po raz kolejny jego korzenie sięgają Chin a dokładniej prowincji Jiangxi. Nazwa tego dania czyli tłumacząc dosłownie kurczak „trzy kubki” nawiązuje do według nas dosyć ciekawej opowieści o jego powstaniu. Pewien strażnik przygotował bowiem to danie dla skazańca – i to nie byle jakiego ponieważ był nim Wen Tianxiang, który uznany jest za jeden z symboli patriotyzmu w Chinach. Miał to być jego ostatni posiłek, z tego tez względu gotujący go kucharz postanowił stworzyć coś absolutnie wyjątkowego. W tym celu do jego przygotowania użył on dokładnie po kubku tłuszczu, sosu sojowego i wina ryżowego – składników w tamtych czasach dosyć drogich. Na Tajwanie przepis ewoluował i używa się w nim obecnie po równej części sosu sojowego, wina ryżowego i oczywiście oleju sezamowego. Jak możecie się domyślić zapach tego dania jest wprost cudowny, nie wspominając o smaku.. Nie zapomnijcie też o dodatku świeżej bazylii! Nie ma zresztą co opisywać – sami wypróbujcie ten niezwykły przepis :)
Jeśli macie ochotę na inny przepis na kurczaka prosto z Tajwanu to polecamy nuggetsy z kurczaka w przyprawie pięć smaków – palce lizać!
kurczak trzy kubki
kurczak trzy kubki

Sanbeiji • kurczak trzy kubki • 三杯鸡

Przechadzając się ostatnio alejkami pewnego dosyć popularnego sklepu ze zdziwieniem odkryłyśmy, że półka wprost ugina się pod ciężarem butelek pełnych oleju sezamowego,… Tajwan Sanbeiji – kurczak trzy kubki European Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

1,5 łyżki oleju sezamowego
3 plasterki imbiru
mięso kurczaka - najlepiej z udek, bez kości, pokrojone w dużą kostkę
5 ząbków czosnku
pół papryczki chili
garść bazylii (najlepiej tajskiej)

na sos:
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki wina ryżowego
1 łyżeczka cukru
1/8 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Olej sezamowy rozgrzewamy na woku na średnim ogniu i krótko podsmażamy na nim imbir. Następnie wrzucamy mięso kurczaka i dalej smażymy razem z imbirem, aż do ugotowania mięsa. Dodajemy czosnek oraz chili i całość zalewamy sosem. Mieszamy tak, aby każdy składnik dokładnie okrył się sosem.

Gotujemy na wysokim ogniu około 5-10 minut, a następnie na średnim ogniu aż sos stanie się gęsty i praktycznie wyparuje. Na tym etapie dodajemy bazylię i delikatnie mieszamy z resztą składników.

Podajemy razem z miską gorącego ryżu :)

przepis pochodzi z książki „Home-Style Taiwanese Cooking”

Spróbujcie też tego! :)