• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Char siu bao

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną po koreańsku

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Mango lassi – napój z mango na bazie…

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Miso yaki onigiri

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Shōyu rāmen

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem…

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Pai gu fan – marynowany kotlet schabowy

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Nitamago – marynowane jajka

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Shōyu rāmen

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Shōyu rāmen

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Miso yaki onigiri

      Biryani z tofu i warzywami

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Biryani z tofu i warzywami

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

  • Artykuły
    • 6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Char siu bao

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną po koreańsku

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Mango lassi – napój z mango na bazie…

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Miso yaki onigiri

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Shōyu rāmen

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Pa Thong Ko – tajskie pączki z dipem…

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Pai gu fan – marynowany kotlet schabowy

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Andong jjimdak – kurczak duszony w sosie sojowym

      Biryani z tofu i warzywami

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gà kho gừng – Imbirowy kurczak

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Boczek chāshū

      Nitamago – marynowane jajka

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Bhapa aam doi – jogurtowy pudding z mango

      Babeczki sezamowe z pastą tahini

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Shōyu rāmen

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Alsande tonak – curry z fasoli czarne oczko

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Oi-sobagi – kimchi z ogórków

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Tarta czekoladowa z kawą i nasze czwarte urodziny

      Liang mian – makaron na zimno z kurczakiem

      Shōyu rāmen

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

      Gỏi cuốn nem nướng – spring rolls z…

      Gàn biān niú ròu sī – wołowina po…

      Tom yum goong – zupa z krewetkami

      Haemul pajeon – placuszki z owocami morza i…

      6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Sui kow – zupa z pierożkami wonton

      Miso yaki onigiri

      Biryani z tofu i warzywami

      Dak juk – koreańska owsianka ryżowa z kurczakiem

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Biryani z tofu i warzywami

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Neulgeun hobakjeon – placuszki dyniowe

      Aloo kulcha – kulcha z ziemniakami

      Jiu Cai Shui Jian Bao – smażone bułeczki…

      Cà Tím Nướng – grillowany bakłażan z sosem…

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Nankhatai – indyjskie ciasteczka kardamonowe

      Tteok galbi – koreańskie pulpeciki wołowe

      Sanbeigu – grzyby trzy kubki

      Oyakodon – kurczak z jajkiem na ryżu

  • Artykuły
    • 6 sposobów na dashi czyli jak przygotować idealny…

      Jak ugotować ryż?

      O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
MięsoObiadTajwan

Sanbeiji – kurczak trzy kubki

24 kwietnia, 2016
kurczak trzy kubki
Przechadzając się ostatnio alejkami pewnego dosyć popularnego sklepu ze zdziwieniem odkryłyśmy, że półka wprost ugina się pod ciężarem butelek pełnych oleju sezamowego, podczas gdy inne rodzaje są już praktycznie wyprzedane. Dosyć nas to zdziwiło, bo my nie wyobrażamy już sobie naszej kuchni bez tego magicznego składnika. Dodajemy go wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, a jego cudowny zapach nie raz poprawił nam nastrój w mało przyjazny dzień. Ta dostępna w sklepie maleńka buteleczka smutno wyglądałaby tuż obok naszej litrowej butli pełnej magii… ;) Mamy nadzieję, że przepisem tym zainspirujemy Was do zakupu oleju sezamowego i że na stałe zagości na Waszej kuchennej półce.
kurczak trzy kubki
Przepis ten znalazłyśmy w jednej z naszych ulubionych książek z przepisami prosto z Tajwanu. Według wszelkich informacji tam też jest on najbardziej popularny, aczkolwiek po raz kolejny jego korzenie sięgają Chin a dokładniej prowincji Jiangxi. Nazwa tego dania czyli tłumacząc dosłownie kurczak „trzy kubki” nawiązuje do według nas dosyć ciekawej opowieści o jego powstaniu. Pewien strażnik przygotował bowiem to danie dla skazańca – i to nie byle jakiego ponieważ był nim Wen Tianxiang, który uznany jest za jeden z symboli patriotyzmu w Chinach. Miał to być jego ostatni posiłek, z tego tez względu gotujący go kucharz postanowił stworzyć coś absolutnie wyjątkowego. W tym celu do jego przygotowania użył on dokładnie po kubku tłuszczu, sosu sojowego i wina ryżowego – składników w tamtych czasach dosyć drogich. Na Tajwanie przepis ewoluował i używa się w nim obecnie po równej części sosu sojowego, wina ryżowego i oczywiście oleju sezamowego. Jak możecie się domyślić zapach tego dania jest wprost cudowny, nie wspominając o smaku.. Nie zapomnijcie też o dodatku świeżej bazylii! Nie ma zresztą co opisywać – sami wypróbujcie ten niezwykły przepis :)
Jeśli macie ochotę na inny przepis na kurczaka prosto z Tajwanu to polecamy nuggetsy z kurczaka w przyprawie pięć smaków – palce lizać!
kurczak trzy kubki

Sanbeiji • kurczak trzy kubki • 三杯鸡

Drukuj

SKŁADNIKI

1,5 łyżki oleju sezamowego
3 plasterki imbiru
mięso kurczaka – najlepiej z udek, bez kości, pokrojone w dużą kostkę
5 ząbków czosnku
pół papryczki chili
garść bazylii (najlepiej tajskiej)

na sos:
3 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki wina ryżowego
1 łyżeczka cukru
1/8 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Olej sezamowy rozgrzewamy na woku na średnim ogniu i krótko podsmażamy na nim imbir. Następnie wrzucamy mięso kurczaka i dalej smażymy razem z imbirem, aż do ugotowania mięsa. Dodajemy czosnek oraz chili i całość zalewamy sosem. Mieszamy tak, aby każdy składnik dokładnie okrył się sosem.

Gotujemy na wysokim ogniu około 5-10 minut, a następnie na średnim ogniu aż sos stanie się gęsty i praktycznie wyparuje. Na tym etapie dodajemy bazylię i delikatnie mieszamy z resztą składników.

Podajemy razem z miską gorącego ryżu :)

przepis pochodzi z książki „Home-Style Taiwanese Cooking”
bazyliakurczakmięso
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Samosy ze szpinakiem i serem chhena
Kolejny post
Hotteok z cynamonem i orzechami

Spróbujcie też tego! :)

Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

Schab chāshū

Satay z wieprzowiny

Mapo tofu

Kongnamul bap – ryż z kiełkami sojowymi

Okonomiyaki

Gyūdon – ryż z wołowiną

Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z...

Murgh makhani – butter chicken

Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną po koreańsku

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Shio rāmen

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę