Olej z pieprzu syczuańskiego

by Na Pałeczkach
olej z pieprzu syczuańskiego
Bardzo lubimy kiedy półprodukty, których używamy do gotowania możemy przygotować samodzielnie – zwłaszcza gdy trudno jest je znaleźć na naszych polskich sklepowych półkach. Część z nich wymaga większego wysiłku, są jednak i takie, których zrobienie nie wymaga od nas zbyt wiele (za wyjątkiem wcześniejszego skompletowania składników ^^). Do takich właśnie półproduktów należy olej, który dziś chcemy Wam pokazać, a który potrzebny będzie do naszego następnego przepisu. Można go oczywiście zastąpić dodaniem do dania samych ziarenek, ale skoro i tak już musicie kupić pieprz to może warto poświęcić chwilę i spróbować wyczarować z niego aromatyczny olej z pieprzu syczuańskiego :) 
olej z pieprzu syczuańskiego
Pieprz syczuański to jedna z podstawowych przypraw w Chinach – zwłaszcza w prowincji Syczuanu, gdzie używana jest w wielu potrawach. Jest także jednym ze składników znanej chyba wszystkim mieszanki przypraw pięciu smaków. Ziarenka pieprzu syczuańskiego pomimo tego, że swoim wyglądem przypominają pieprz, tak naprawdę są zewnętrznymi łupinami jagód. Ciężko opisać jest ich smak, musicie sami spróbować – do czego Was oczywiście zachęcamy. 
Gdy w buteleczce będzie już czekał na Was własnoręcznie wykonany olej to polecamy użycie go do kurczaka gong bao lub mapo tofu!
olej z pieprzu syczuańskiego
olej z pieprzu syczuańskiego
olej z pieprzu syczuańskiego

Olej z pieprzu syczuańskiego • 花椒油

Bardzo lubimy kiedy półprodukty, których używamy do gotowania możemy przygotować samodzielnie – zwłaszcza gdy trudno jest je znaleźć na naszych polskich sklepowych… Chiny Olej z pieprzu syczuańskiego European Drukuj
Porcje: ok. 80 ml
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

1/4 kubka ziarenek pieprzu syczuańskiego
1/2 kubka oleju

PRZYGOTOWANIE

Pieprz syczuański wrzucamy do miski - wybierzcie taką, która nie pęknie pod wpływem ciepła.
Podgrzewamy olej w małym garnuszku na wysokim ogniu. Kiedy będzie odpowiednio gorący (zobaczycie biały "dym" unoszący się nad nim) zalewamy nim pieprz i od razu mieszamy pałeczkami. Zostawiamy do ostudzenia (na co najmniej dwie godziny).
Przecedzamy olej przez sitko, a pieprz wyrzucamy. Nasz olej jest gotowy do użycia :)
przepis pochodzi z książki „Easy Chinese Recipes: Family Favorites From Dim Sum to Kung Pao”

Spróbujcie też tego! :)