Yangnyeom Ganjang

19:40


Dziś krótko i zwięźle, aczkolwiek przepis ten przyda się na niezliczoną ilość okazji. Koreański sos do zadań specjalnych - taką nazwę można by mu nadać. Wzbogaca się nim przystawki (banchan, 반찬), zupy, potrawy z makaronu i ryżu oraz co najważniejsze - cudowne placuszki (jeon,). Jest urozmaiconą wersją najbardziej podstawowego sosu podawanego do placuszków, który składa się jedynie z sosu sojowego i octu. 


Sos przyda nam się do kolejnego przepisu, który już jutro pojawi się na blogu :)

Yangnyeom Ganjang 
Sos sojowy z sezamem i płatkami paprykowymi
양념간장
na 1 i 1/2 kubka


1/4 kubka sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego)
1 łyżka miodu
2 łyżki wody
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki płatków paprykowych gochugaru*
2 łyżki rozgniecionych, prażonych ziaren sezamu
1/4 kubka posiekanej zielonej cebulki



W misce zmieszać ze sobą sos sojowy, ocet, miód, wodę oraz olej sezamowy. Dokładnie rozpuścić miód. Dodać płatki paprykowe i sezam. 


Radzimy nie dodawać zielonej cebulki do całości porcji - w ten sposób termin przydatności sosu przedłuża się do około tygodnia (przechowując go w lodówce). W takim przypadku cebulkę dosypujemy tylko do porcji, którą podajemy na świeżo.



* gochugaru to koreańskie płatki paprykowe, dodawane do wielu potraw tej kuchni, między innymi do słynnego kimchi. Można go używać w polskiej kuchni jako zamiennik chili w proszku, jednak sugerowałabyśmy by w koreańskiej używać właśnie gochugaru :)


przepis pochodzi z książki "Korean Table"

Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze