• Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Malinowy sernik z miso

      Burgery bulgogi

      Murgh makhani – butter chicken

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Placuszki z kukurydzy

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Satay z wieprzowiny

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Malinowy sernik z miso

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Shio rāmen

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt

Na Pałeczkach

  • Strona Główna
  • Kraje
    • Chiny Fusion Indie Japonia Korea Tajlandia Tajwan Wietnam Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Chińskie ciasteczka orzechowe

      Pierożki wonton z grzybami

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Malinowy sernik z miso

      Burgery bulgogi

      Murgh makhani – butter chicken

      Kofta ka salan – curry z pulpecikami

      Paratha – indyjskie placuszki

      Murg kali mirch – kurczak z pieprzem

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Placuszki z kukurydzy

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Satay z wieprzowiny

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Gua bao – bułeczki bao z wieprzowiną

      Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z…

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Sanbeiji – kurczak trzy kubki

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Phở Sài Gòn – zupa phở w wersji…

      Bánh mì z drobiowymi mielonymi kotlecikami

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Rodzaj posiłku
    • Dania jednogarnkowe i nabe Grill Kolacja Obiad Podstawy Przekąski i przystawki Przetwory Śniadanie Wypieki i desery Zupy Wszystkie

      Bulgogi jeongol – nabe z bulgogi

      Tori dango nabe – nabe z pulpecikami

      Karē nabe – nabe z curry

      Pakki biryani z kurczakiem

      Satay z wieprzowiny

      Burgery bulgogi

      Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

      Bulgogi – grillowana wołowina

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Nitamago – marynowane jajka

      Schab chashu

      Ssamjang – ostry dip prosto z Korei

      Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

      Okonomiyaki

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Nitamago – marynowane jajka

      Chikin mu – marynowana rzodkiew

      Đồ chua – pikle z rzodkwi i marchwi

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Nocna owsianka z matcha

      Paratha – indyjskie placuszki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Malinowy sernik z miso

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Składniki
    • Grzyby Kimchi Mąka Makarony Mięso Ryby i owoce morza Ryż Tofu Warzywa Zielona herbata matcha Wszystkie

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Yasai gyōza – wegetariańskie pierożki gyōza

      Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z…

      Pierożki wonton z grzybami

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Kimchi jjigae – zupa z kimchi

      Kimchi mandu – pierogi z kimchi

      Kimchi bokkeumbap – smażony ryż z kimchi i…

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Lapis legit – ciasto o tysiącu warstw

      Słone ciasteczka z orzechami oraz sezamem

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Nasu sōmen – sōmen z bakłażanem

      Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

      Shio rāmen

      Okonomiyaki

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Miso karē – japońskie curry z miso

      Murgh makhani – butter chicken

      Łosoś teriyaki

      Dan zai mian – makaron dan zai

      Pla yang nam pla wan – grillowana ryba…

      Pad Thai z krewetkami oraz tofu

      Karē chāhan – Smażony ryż curry

      Phat kaphrao gai – kurczak z bazylią

      Chāhan – japoński smażony ryż

      Karē raisu korokke – japońskie ryżowe krokiety

      Suān là tāng – chińska zupa ostro-kwaśna

      Đậu hũ sốt cà – wietnamskie tofu w…

      Kimchi wang mandu – parowane pierożki z kimchi

      Pikantne tofu ze szpinakiem i bazylią

      Fukujinzuke – pikle do karē

      Doenjang jjigae – zupa z pasty sojowej

      Kabocha korrokke – dyniowe korokke

      Placuszki z kukurydzy

      Nocna owsianka z matcha

      Chlebek bananowy z matcha

      Ucierana babka z zieloną herbatą matcha

      Matcha crème brûlée

      Okonomiyaki

      Ciasteczka z dżemem ananasowym

      Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

      Fukujinzuke – pikle do karē

  • Artykuły
    • O nabe słów kilka

  • O nas
  • Kontakt
JaponiaMięsoPodstawy

Schab chashu

Styczeń 16, 2018
chashu
Chashu (チャーシュー) jest japońską wariacją na temat chińskiego char siu. Jak przystało na interpretację, występuje oczywiście w przeróżnych wariacjach i choć najpopularniejszą wersją jest ta wykonana z kawałka boczku, my tym razem zdecydowałyśmy się na schab. Myślimy, że świetnie by się tu spisał również karczek więc jeśli macie akurat tę część pod ręką, to jak najbardziej zachęcamy do wypróbowania :)
Podczas gdy chiński oryginał jest najpierw marynowany, a następnie pieczony, japońska wersja jest w marynacie duszona przez dłuższy czas, co nadaje jej charakterystycznego smaku i aromatu. Nie dodaje się do niej również przyprawy pięć smaków, w zamian wykorzystując typowo japońskie składniki jak mirin, sake czy sos sojowy. Zdecydowanie trudno jest wybrać, która wersja jest lepsza, ale na pewno ciężko wyobrazić sobie rāmen bez rozpływającego się w ustach kawałka chashu :)
Pozostałą część płynu możecie spokojnie zostawić i wykorzystać po raz kolejny jako marynatę – zarówno do jajek jak i mięsa. Samo chashu oprócz rāmenu idealnie wkomponuje się też w miseczkę ryżu lub też w kanapkę do pracy :)
chashu

Schab chashu • チャーシュー

Drukuj
Porcje: 500 g

SKŁADNIKI

0,5 kg schabu bez kości

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju roślinnego

0,5 kubka wody

0,5 kubka sosu sojowego

0,5 kubka sake

0,5 kubka mirinu

około 40 g cukru brązowego

2-3 ząbki czosnku, zmiażdżonego

2-3 zielone cebulki, pokrojone w większe kawałki

około 3 cm imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki

1 łyżka soku z limonki

PRZYGOTOWANIE

Na samym początku mocno zwijamy mięso i owijamy je sznurkiem, a następnie nacieramy solą.
W misce łączymy ze sobą wodę, sos sojowy, sake, mirin, cukier, czosnek, zieloną cebulkę, imbir oraz sok z limonki.
Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy olej. Obsmażamy nasze mięso z każdej strony aż do delikatnego zarumienienia się. Zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą i całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na niski i zakrywamy patelnię pokrywką wykonaną z folii aluminiowej tak, aby przykryć prawie całą jej powierzchnię – pozostawiamy trochę miejsca aby para mogła się ulatniać. Gotujemy delikatnie przez 2 godziny.
Po upływie tego czasu wyciągamy mięso i pozwalamy mu odpocząć przez około 15 minut zanim zabierzemy się do krojenia. Resztę płynu gotujemy dalej na średnim ogniu przez około 8 minut – w ten sposób powstanie nam świetna baza do marynowania :)

UWAGI

Mięso trzymamy w lodówce, owinięte folią. Powinno wytrzymać przez około tydzień.

przepis pochodzi z książki „Ramen Noodle Cookbook”
mięsomirinsakesos sojowywieprzowina
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Poprzedni post
Yán sū jī – nuggetsy z kurczaka z przyprawą pięć smaków
Kolejny post
Nitamago – marynowane jajka

Spróbujcie też tego! :)

Karē raisu – japońskie curry z wołowiną

Shio rāmen

Dak kalguksu – koreańska zupa z domowym makaronem

Shōgayaki – wieprzowina z imbirem

Kurczak z douchi – kurczak z fasolą

Kurczak ze smażonym czosnkiem

Kardamonowy kurczak w mleku kokosowym

Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

Okonomiyaki

Kilka pomysłów na grilla po azjatycku

O nas

Azja od kuchni :)

Blog kulinarny z przepisami prosto z Dalekiego Wschodu i nie tylko.

Popularne

  • Nitamago – marynowane jajka

  • Jajangmyeon – makaron z pastą z czarnej fasoli

  • Bułeczki bao

  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi

  • Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

  • Shio rāmen

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Facebook

Facebook
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

zBLOGowani.pl
  • Syszelicie ju o okonomiyaki? Nazywany jest japosk pizz omletem lub
  • Co jecie dzisiaj na obiad? My postawiymy na Indie i
  • Szczliwego Chiskiego Nowego Roku! Na blogu czeka na Was przepis
  • Jak tam Wasze przygotowania do Chiskiego Nowego Roku? My pieczemy
  • Jednym z naszych wspomnie z dziecistwa jest przygotowywany wasnorcznie przez
  • Wiecie jaki jest najlepszy dodatek do kar? Jeli nie to
  • Koczymy z powitecznym lenistwem i to nie byle jak! Jeli
  • Czym si dzisiaj ogrzewacie?  kuchniaazjatycka kuchnia przepis zupa zupy
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

@2015 - 2018 Na Pałeczkach | Wszystkie zdjęcia i teksty są naszą własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez naszej wiedzy jest zabronione. Designed and Developed by PenciDesign


Wróć na górę