Kashmiri dahi baingan

18:59

bakłażan w jogurcie

Dziś będzie zwięźle i krótko, ponieważ niestety dopadło nas.. przeziębienie. Dosyć dziwna to pora na pokasływanie i temperaturę bo zwykle kojarzy się ten stan z czasem jesiennych chłodów, ale chyba niewiele jesteśmy w stanie poradzić. Popijając więc herbatkę z imbirem i miodem przekazujemy w Wasze ręce przepis na bakłażana. Tym razem pochodzi on z malowniczego regionu Kaszmiru, który oprócz upodobań do wszelkiego rodzaju mięsa, poszczycić się może także potrawami wegetariańskimi. 

Kashmiri dahi baingan to prosty bakłażan gotowany w jogurcie i aromatycznych przyprawach. W potrawie tej występuje popularny dla tego regionu koper włoski, kurkuma oraz oczywiście jogurt. Być może zauważycie również, że brakuje tutaj zwykle wszędobylskiego czosnku i cebuli - są one w tym regionie używane stosunkowo rzadko, przynajmniej na to, jak jesteśmy do ich użycia przyzwyczajone :) 

Korzystając z okazji, że sezon na bakłażana trwa w pełni, warto sięgnąć po jego bardziej egzotyczne wydanie - niekoniecznie z grilla i niekoniecznie w jego najpopularniejszej chyba wersji z dodatkiem pomidorów oraz mozzarelli :)

bakłażan w jogurcie

Kashmiri dahi baingan
Kaszmirski bakłażan w jogurcie
दही बैंगन कश्मीरी
na 2-3 osoby

1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonych ziaren kopru włoskiego
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
200 g jogurtu greckiego
1 większy bakłażan (około 600 g)
4 ziarna zielonego kardamonu
szczypta cukru
sól do smaku
olej
posiekana kolendra do ozdoby

bakłażan w jogurcie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kroimy bakłażana wzdłuż na plasterki, które następnie możemy przeciąć jeszcze na pół. Układamy go na blaszce, posypujemy solą i smarujemy każdy kawałek olejem. Pieczemy w piecu przez około 20 minut, aż bakłażan będzie miękki. 

W miseczce łączymy razem paprykę, koper oraz imbir i zalewamy 50 ml wody - mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. Do jogurtu dolewamy około 20 ml wody i również mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim kardamon. Dodajemy mieszankę przypraw z wodą i smażymy chwilę, a następnie dodajemy jogurt i pozwalamy mu się gotować około 5 minut na średnim ogniu. Na tą mieszankę kładziemy upieczonego bakłażana i dodajemy do całości szczyptę cukru i troszkę soli. Gotujemy pod przykryciem przez 2 minuty pamiętając, by nasz bakłażan cały okrył się sosem. Podajemy z ryżem, posypując całość posiekaną kolendrą.

bakłażan w jogurcie

przepis pochodzi z książki "Indian Kitchen: Secrets of Indian home cooking"

Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze