Rajma chawal

16:33

fasolka

Jeśli nie mamy pomysłu na obiad to wtedy często sięgamy po ten sprawdzony już przez nas przepis. Przygotowanie tej potrawy jest bowiem prawie błyskawiczne, a i wszystkie potrzebne składniki zwykle znajdują się zachomikowane gdzieś w przepastnych szufladach kuchennych. Tradycyjnie podawana jest ona z ryżem, my jednak czasem (jeśli pozwala na to czas) lubimy zjadać ją z placuszkami naan czy chapati, które pomimo tego, że wymagają trochę większego nakładu pracy, to zupełnie tę stratę wynagradzają swoim smakiem. Być może łamiemy tu trochę samą ideę tej potrawy, ale czasem warto stać się takim buntownikiem :)

Rajma chawal (राजमा चावल) to po prostu curry z czerwonej fasolki. Nazwa tej potrawy oddaje właściwie wszystko co najważniejsze w tej potrawie - oznacza ona bowiem fasolę i ryż :) Choć czerwona fasola nie jest oczywiście pochodzenia indyjskiego, to proste curry już od dawna bije rekordy popularności w północnych rejonach Indii. Jest tam często traktowane jako główna potrawa dnia, zawierająca w sobie wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Aby je przyrządzić, jej główna bohaterka, czyli czerwona fasola namaczana jest przez całą noc, a następnie gotowana razem z wachlarzem aromatycznych przypraw, które wraz z innymi dodatkami tworzą dosyć gęsty i treściwy sos. Ten dosyć długi proces można skrócić poprzez użycie po prostu fasoli w puszcze. My zresztą robimy tak bardzo często i rezultaty są takie same - całość zjadamy w tempie dosyć błyskawicznym ;) Dodatkowym bonusem, który zapewne ucieszy kilka osób jest fakt, że jest to danie wegetariańskie. 

Ale dosyć już chwalenia, przejdźmy może do przepisu... :)

fasolka

Rajma chawal
Curry z czerwonej fasoli
राजमा चावल
na ok. 4 osoby

2 kubki czerwonej fasoli, namoczonej przez noc i osuszonej LUB 2 puszki czerwonej fasoli
2,5 litra wody oraz 0,5 łyżeczki soli na ugotowanie fasoli
1 łyżka nasion kuminu
1 cebula
2 łyżki startego czosnku
2 łyżki startego imbiru
1-2 świeże zielone lub czerwone chili, posiekane
2 pomidory, posiekane
3 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
2 łyżeczki garam masala
2 łyżki masła
świeża kolendra, posiekana

fasolka

fasolka

Jeśli używamy suszonej fasoli musimy najpierw namoczyć ją w wodzie i osuszyć na sitku, a następnie ugotować w osolonej wodzie - około 45 minut, aż do momentu gdy będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy, zachowując jednak wodę pozostałą z gotowania.

Na patelni rozgrzewamy olej i prażymy na nim przez około 10 sekund nasiona kuminu. Dorzucamy posiekaną cebulę i smażymy dalej aż zmięknie i delikatnie zbrązowieje. Następnie dodajemy czosnek oraz imbir, a po około 2 minutach zielone chili, posiekane pomidory (my lubimy wcześniej sparzyć je i obrać ze skórki), zmielone ziarna kolendry, pieprz cayenne, sól oraz jeden kubek wody z gotowania fasoli (jeśli używacie fasoli w puszce dodajcie tu wodę pozostałą po odcedzeniu puszki). Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zakrywamy patelnię i pozwalamy całości podsmażyć się razem przez około 5 minut.

Do tej mieszanki wrzucamy fasolę i gotujemy razem z powstałym sosem przez około 10 minut. Jeśli uznacie, że wody jest za mało, to oczywiście możecie jej trochę dolać. Na sam koniec dodajemy garam masalę oraz masło a całość posypujemy świeżymi liśćmi kolendry. 

Smacznego!

fasolka

Przepis pochodzi z książki "My Indian Kitchen: Preparing Delicious Indian Meals without Fear or Fuss"

Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze