Kheera raita – raita z ogórków

by Na Pałeczkach
W ostatnim przepisie na biryani obiecałyśmy Wam przepis na świetnie dopełniającą smak tej potrawy raitę. Być może niektórym z Was skojarzy się ona z tzatziki ze względu na połączenie jogurtu z ogórkiem. Zapewniamy jednak, że przygotowana tu mieszanka przypraw (która z pewnością wystarczy na więcej miseczek tego dipu) nadaje tej potrawie zupełnie odmiennego i wyjątkowego charakteru. Dodatkowym plusem jest jej chłodzący charakter, który jest niezwykle satysfakcjonujący – zwłaszcza w upały :)
raita z ogórków
Raita to dahi (दही, rodzaj jogurtu) połączony z różnorodnymi warzywami (w niektórych przypadkach też owocami) i podawany jako dodatek do dania głównego. Traktowana jest jako swoisty rodzaj dipu, którego zadaniem jest złagodzenie ostrego smaku potrawy, jak i również poprawa trawienia. Jeśli więc macie problem z jedzeniem ostrych indyjskich potraw, możecie spróbować połączyć je z jedzeniem raity – być może przyjdzie Wam to wtedy o wiele łatwiej. Raita doprawiana jest różnorodnymi mieszankami przypraw, od kuminu po świeżą miętę, a jej rodzaje różnią się w zależności od regionu Indii (oraz oczywiście kucharza :)).  Pasuje ona jako dodatek do wszelkiego rodzaju indyjskich chlebków i właściwie.. do czego tylko sobie zamarzycie :)
Gorąco polecamy spróbowanie jej z naszym biryani – my nie wyobrażamy sobie już by mu nie towarzyszyła :)
raita z ogórków

Kheera raita • raita z ogórków • खीरे का रायता

W ostatnim przepisie na biryani obiecałyśmy Wam przepis na świetnie dopełniającą smak tej potrawy raitę. Być może niektórym z Was skojarzy się… Indie Kheera raita – raita z ogórków European Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

1 kubek jogurtu
1 ogórek bez nasion, starty na tarce
1 zielone chili, posiekane
0,5 łyżki posiekanej świeżej mięty
0,5 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka mieszanki przypraw
sól do smaku

Mieszanka przypraw:
चाट मसाला
na ok 1,5 kubka

1 łyżka prażonych ziaren kuminu
4 łyżki amchur - mango w proszku
2 łyżki imbiru w proszku
2 łyżki zmielonych ziaren ajwain
1 łyżka soli
2 łyżeczki pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE

Na początku przygotowujemy mieszankę przypraw - wszystkie składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jogurt mieszamy aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Dodajemy do niego ogórek, chili oraz świeże zioła. Doprawiamy mieszanką przypraw - jej ilość dostosujcie do osobistych preferencji, my dodałyśmy jej troszkę więcej niż w przepisie :)

Smacznego!

 
przepis pochodzi z książki „My Indian Kitchen: Preparing Delicious Indian Meals without Fear or Fuss”

Spróbujcie też tego! :)