Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

by Na Pałeczkach
smażony czosnek
Przepis na smażony czosnek miał trafić na naszego bloga znacznie wcześniej, ale niestety różnie to bywa zarówno z pamięcią, jak i weną ;) Ale jak to się mówi – lepiej późno niż wcale :)
Smażony czosnek oraz olej, który powstaje w trakcie jego smażenia właściwie w przygotowaniu niewiele różni się od swojego poprzednika, który już znalazł swoje miejsce (klik!) na łamach naszego bloga. Jak możecie się domyślić, efekt jest niesamowity – sam czosnek jest przecież składnikiem niezbędnym w (przynajmniej naszej) kuchni, a ta wersja dodaje ciekawych walorów smakowych oraz dodatkowy efekt chrupkości, tak lubiany przez przeróżne kuchnie Azj/smazone-szalotki…-olej-szalotkowy.htmli. W Tajlandii sam czosnek znajduje się w większości potraw, czy to posiekany czy to zmielony ( nie zapominajmy o jego obecności w aromatycznych pastach curry!). Wersja smażona, podobnie zresztą jak szalotki, dodawana jest na każdym praktycznie kroku i wzbogaca smak zup, sałatek i potraw z makaronem. 
Teraz spokojnie możecie przygotować słodki sos rybny potrzebny do ryby z grilla, przyrządzić tego kurczaka ze smażonym czosnkiem jak i wypróbować ten wspaniały dodatek samodzielnie :)
smażony czosnek
smażony czosnek
smażony czosnek

Smażony czosnek oraz olej czosnkowy

Przepis na smażony czosnek miał trafić na naszego bloga znacznie wcześniej, ale niestety różnie to bywa zarówno z pamięcią, jak i weną… Podstawy Smażony czosnek oraz olej czosnkowy European Drukuj
Porcje: 3/4 kubka
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

2 główki czosnku
3/4 kubka oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

Czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałki (można użyć blendera, ale należy pamiętać aby nie przesadzić - kawałki czosnku powinny być mniej więcej wielkości ziarenek ryżu).

Łączymy posiekany czosnek razem z olejem i ustawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy razem, co jakiś czas mieszając całość, aż olej się rozgrzeje. Zmniejszamy ogień i dalej smażymy, uważając by nie przypalić czosnku. Kiedy nabierze on złotego koloru ostrożnie przelewamy olej przez sitko, odcedzając tym samym smażony czosnek od oleju. Odstawiamy do ostygnięcia, i cieszymy się gotowymi składnikami :)

przepis pochodzi z książki „Simple Thai Food: Classic Recipes from the Thai Home Kitchen”

Spróbujcie też tego! :)