Słodka baza z sosu sojowego

12:51

jomi ganjang

Przepis na ten sos znalazłyśmy w jednej z naszych ulubionych książek kucharskich z potrawami koreańskimi i po jego wypróbowaniu wiemy już, że wart jest poświęcenia mu kilku chwil*. Potrzebny będzie na pewno do naszego kolejnego przepisu a sądzimy, że zagości także i w kilku innych. Mieszanka sosu sojowego, wina, czosnku, imbiru oraz cukru daje nam niesamowity i niepowtarzalny smak i aromat. W lodówce spokojnie wytrzyma ponad 3 miesiące (jednak jesteśmy pewne że zużyjecie go szybciej :)).

Słodka baza z sosu sojowego
Jomi Ganjang 
조미간장
na  ok. 425 ml

125 ml wody
4 duże ząbki czosnku, cienko posiekane
6 plasterków imbiru (po 3 mm każdy)
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, rozdrobnionych lekko w moździerzu
250 ml sosu sojowego (najlepiej o niższej zawartości soli)
125 g brązowego cukru
65 ml białego lub czerwonego wina, ewentualnie sake

jomi ganjang

W garnuszku łączymy ze sobą wodę, czosnek, imbir i ziarenka pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, uważając by płyn całkowicie nie wyparował. Następnie dodajemy sos sojowy, brązowy cukier i wino. Zwiększamy ogień i gotujemy tak kolejne 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. 
Gotowy sos odcedzamy przez sito.

* Aby wykonać prostszą wersję wystarczy podgrzać ze sobą 1 kubek sosu sojowego, 1/2 kubka brązowego cukru oraz 1/4 kubka wina dodając jeszcze 2 łyżki wody. 


jomi ganjang

jomi ganjang

przepis pochodzi z książki "Korean Table"

Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze