Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo

by Na Pałeczkach
makaron stir-fry
Po chwilowej wakacyjnej przerwie szybciutko do Was wracamy z błyskawicznym i pysznym przepisem na makaron stir-fry prosto z Chin – tzw. „mrówki wspinające się na drzewo”. Nie martwcie się jednak – zdecydowanie nie musicie rozpoczynać poszukiwań mrowiska w ogrodzie i z pewnością też nie będziemy dziś zjadać owadów. Nazwa tej potrawy być może trochę zabawna, a troszkę przerażająca wynikła bowiem z małego nieporozumienia i wbrew pozorom do jej przygotowania wystarczy Wam zupełnie zwykłe mięso kupione w najnormalniejszym sklepie. Jeśli jesteście bardzo głodni przejdźcie już do przepisu, jeśli jednak zaintrygowała Was nazwa tej potrawy to zapraszamy do dalszej lektury :)
makaron stir-fry
Mayishangshu (螞蟻上樹) to potrawa pochodząca z Syczuanu. Opowiadając w skrócie jest to makaron smażony z mielonym mięsem w aromatycznym sosie. Niby nic nowego, a jednak potrawę tę możemy zaliczyć do klasyków kuchni Syczuanu. Na pewno nie możecie się już wprost doczekać opowiastki na temat powstania kolejnej prezentowanej przez nas potrawy ;) Oto i ona.. Pewien mężczyzna o imieniu Dou popadł w długi, których nie mógł żadnym sposobem spłacić. Postanowił więc sprzedać.. swoją córkę. Trafiła ona do rąk jego kredytodawcy jako żona dla jego syna. Los tak chciał, że mąż dziewczyny niedługo zmarł zostawiając jej pod opieką swoją schorowaną matkę. Dziewczyna jednak chętnie jej pomagała i pomimo ciężkich czasów bardzo się starała aby dogadzać jej na każdym kroku – między innymi przygotowując jej pyszne obiady. Pewnego dnia wróciła do domu z niewielkim kawałkiem mięsa oraz wiązką makaronu. Postanowiła jak najlepiej wykorzystać ciężko zdobytą wieprzowinę i dokładnie ją posiekała. Kiedy rozpoczęła gotowanie cudowny aromat rozniósł się po całym domu. Zapytana o swoje dzieło skromnie odparła, że jest to jedynie smażony makaron. Jej niedowidząca teściowa z zaciekawieniem zapytała, dlaczego w takim razie chodzi po nim aż tyle mrówek! Owady, które zobaczyła kobieta były oczywiście jedynie drobnymi kawałkami mięsa. Od tego momentu potrawa ta nosi nazwę Mayishangshu czyli mrówki wspinające się na drzewo :)
makaron stir-fry
Do wykonania tej potrawy będziecie potrzebować tzw. glass noodles lub inaczej makaronu sojowego. Nie radzimy w tym przypadku używać innego, bo otrzymacie zupełnie inną strukturę potrawy. Na naszym blogu znajdziecie już kilka przepisów w których możecie wykorzystać jego batatową wersję. Jeśli jeszcze nie jesteście zaznajomieni z jego smakiem, to gorąco zachęcamy. Wiadomo – makaron to makaron i w odpowiednich rękach zawsze może stać się kulinarnym dziełem sztuki :)
makaron stir-fry
przepis pochodzi z książki „Family Style Chinese Cookbook: Authentic Recipes from My Culinary Journey Through China”
makaron stir-fry

Mayishangshu • Mrówki wspinające się na drzewo • 螞蟻上樹

Po chwilowej wakacyjnej przerwie szybciutko do Was wracamy z błyskawicznym i pysznym przepisem na makaron stir-fry prosto z Chin – tzw. „mrówki… Chiny Mayishangshu – mrówki wspinające się na drzewo European Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

ok. 100 g makaronu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 łyżeczka startego czosnku

2 łyżeczki pastu doubanjiang

ok. 100 g mielonej wieprzowiny

szczypta mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka wina Shaoxing lub wytrawnej sherry

1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

0,5 łyżeczki cukru

1 kubek bulionu drobiowego

sól do smaku

zielona cebulka, drobno posiekana

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najprawdopodobniej będziecie go musieli pomoczyć trochę w wodzie. Kiedy będzie gotowy odsączamy i polewamy olejem sezamowym delikatnie go nim masując - zapobiegnie to sklejaniu.

Kiedy mamy posiekane i starte wszystkie składniki, a sosy mamy pod ręką rozgrzewamy woka na wysokim ogniu. Wlewamy olej i gdy będzie już gorący wrzucamy na niego imbir oraz czosnek. Smażymy mieszając energicznie przez kilka sekund, a następnie dodajemy pastę doubanjiang. Smażymy dalej przez około minutę aż całość ładnie się połączy. Dorzucamy mięso mielone starając się jak najbardziej je rozdzielić na części. Dodajemy wino, sosy sojowe, cukier oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy makaron i mieszamy aż wchłonie większość płynu. Jeśli jest taka potrzeba to dodajemy soli do smaku. Posypujemy zieloną cebulką i podajemy ciepłe :)

Spróbujcie też tego! :)