Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z kurczakiem

by Na Pałeczkach
tom kha
Zupa tom kha gai (ต้มข่าไก่) towarzyszy nam już od bardzo dawna i choć nie zawsze wykonujemy ją w ten bardziej „pracochłonny” i tradycyjny sposób, to w każdej wersji pozostaje jedną z naszych ulubionych potraw tajskich. Pomimo faktu, że zupy zwykle kojarzą nam się z tymi mniej słonecznymi porami roku to jeśli chodzi o tom kha gai nie obchodzi nas zbytnio aura za oknem. Może być największy upał od dziesięcioleci, a my i tak cieszyć się będziemy z każdej miski wypełnionej po brzegi tą bogatą w smaki zupy. Oczywiście jak się możecie domyślić często korzystamy z gotowej pasty, która pozwala uzyskać w miarę satysfakcjonujący efekt na codzienny, mniej wymagający użytek „domowy”. Jeśli jednak pragniecie przyrządzić ją w tradycyjny i autentyczny sposób, zapraszamy na nasz dzisiejszy przepis :) Koniecznie zaopatrzcie się jednak we wszystkie składniki!
tom kha
Tom kha to zupa przyrządzana na bazie mleka kokosowego pochodząca z rejonów Tajlandii oraz Laosu. Jej charakterystyczny, delikatnie ostry i kwaśny smak zawdzięcza kilku stałym składnikom – galangalowi, trawie cytrynowej, chili, sokowi z limonki oraz liściom kaffiru. W zależności od dodatku zupa ta zmienia swoją nazwę – wersja z kurczakiem to tom kha gai podczas gdy dodatek owoców morza zmienia ją w tom kha thale (ต้มข่าทะเล). W tom kha het (ต้มข่าเห็ด) prym wiodą grzyby, a tom kha mu (ต้มข่าหมู) w swojej bazie zawiera wieprzowinę. Istnieje też wersja dla tych, którzy mięsa nie jedzą a mianowicie tom kha taohu (ต้มข่าเต้าหู้) do której dodawane jest tofu. Zrobienie jej nie wymaga jakiś wielkich przygotowań i jedynym cięższym zajęciem jest gotowanie składników w odpowiednich proporcjach ;) Nazwa zupełnie oddaje charakter tej potrawy – tom oznacza gotowanie, kha to galangal, a gai to kurczak co możnaby przetłumaczyć jako kurczak gotowany z galangalem. Jeśli dodatkowo lubicie zmiażdżyć kilka łodyg trawy cytrynowej i posiekać galangal i kolendrę to na pewno przygotowanie jej nie przysporzy Wam kłopotu ;)
tom kha
Mamy do Was jednak ogromną prośbę – nie zastępujcie galangalu imbirem. Smak zupy będzie zupełnie inny, a pomimo tego iż galangal wydawać się może bardzo egzotycznym składnikiem znaleźć go już można w kilku sklepach zarówno internetowych, jak i stacjonarnych. Obiecujemy Wam że nie pożałujecie tych, być może trochę trudniejszych niż zwykle, poszukiwań sklepowych bo smak tej zupy na długo zapada w pamięć.
tom kha
tom kha

Tom kha gai • Tajska zupa kokosowa z kurczakiem • ต้มข่าไก่

Zupa tom kha gai (ต้มข่าไก่) towarzyszy nam już od bardzo dawna i choć nie zawsze wykonujemy ją w ten bardziej „pracochłonny” i… Tajlandia Tom kha gai – tajska zupa kokosowa z kurczakiem European Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

0,5 kg mięsa z udek kurczaka, bez kości

1 łodyga trawy cytrynowej

2 kubki bulionu z kurczaka

1,5 kubka mleka kokosowego

ok. 6-8 plasterków świeżego galangalu

4 liście limonki kaffir

1/4 kubka sosu rybnego

1/3 kubka soku z limonki

4 papryczki chili

grzyby, np. boczniaki

kolendra

PRZYGOTOWANIE

Mięso kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki. W przypadku używania boczniaków rozrywamy je na mniejsze części, inne grzyby np. pieczarki kroimy.

Odcinamy kawałek dolnej części trawy cytrynowej oraz górną, zieloną część i pozbywamy się zewnętrznej warstwy. Tak przygotowaną dzielimy na 3 części i każdą z nich miażdżymy aż powstaną na niej otarcia. Tak samo postępujemy z chili.

W garnku łączymy ze sobą bulion oraz mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia na wysokim ogniu. Zmniejszamy ogień i dorzucamy plasterki galangalu, trawę cytrynową. Rozdzieramy liście kaffiru i również dodajemy je do zupy. Chwilę gotujemy, a następnie dorzucamy mięso kurczaka i grzyby. Doprawiamy sosem rybnym i dokładnie mieszamy. Gotujemy dalej aż mięso kurczaka będzie gotowe. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy sok z limonki oraz chili. Sprawdzamy smak zupy - powinna być kwaśna o wyraźnym aromacie mleka kokosowego i delikatnej ostrości chili. Chojnie posypujemy kolendrą i podajemy.

Oczywiście nie zjadamy pływających w zupie kawałków galangalu, trawy cytrynowej oraz kaffiru :) Jeśli wolicie możecie się ich przed podaniem pozbyć.

Spróbujcie też tego! :)