Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe

by Na Pałeczkach
ciasto truskawkowe
Po ostatnich „azjatyckich uszkach” przyszedł czas na przepis, który odczekał już swoje w naszych przepastnych blogowych archiwach. I choć najprawdopodobniej niebyt wpasowuje się w nasze rodzime zwyczaje świąteczne, to w Japonii jest to bodajże najbardziej popularny w tym okresie przysmak. 
Pomimo małego odsetka chrześcijan w Japonii, mniej lub bardziej komercyjne tradycje świąteczne widoczne są na terenie całego kraju. Organizowane są przyjęcia, przystrajane biura i sklepy, dzieci obdarowywane są upominkami. Czas ten pomimo wszystko kojarzony jest raczej z możliwością spędzenia romantycznych chwil u boku najbliższej nam osoby (w tym aspekcie troszkę bliżej mu do Walentynek), a i dosyć częste są w tym okresie romantyczne oświadczyny. 

Nas jednak bardziej interesuje kulinarny aspekt tego okresu ;) Pomimo tego, że na całym świecie spotkać możemy unikalne potrawy świąteczne stworzone z produktów lokalnych, Japończycy obrali zupełnie odmienną drogę – w tym okresie w ich menu królują potrawy zupełnie nie związane z kuchnią japońską i tak właściwie w ogóle nie kojarzone z menu świątecznym :) Jedną z nich jest raczenie się smażonym kurczakiem z KFC (sprzedaż w tej sieciówce w tym okresie potrafi wzrosnąć nawet dziesięciokrotnie stanowiąc nawet 1/3 rocznych zarobków). My dzisiaj zajmiemy się słodszym zwyczajem świątecznym rodem z tego kraju :)
 
Podczas gdy my zajadamy się makowcem, Japończycy stoją w kolejkach aby dostać jedną z corocznych limitowanych edycji smakowych świątecznego ciasta. Najczęściej i najchętniej wybieranym jest z pewnością goszczące dziś u nas ciasto truskawkowe, ale oczywiście wybór jest o wiele większy. Fani danych cukierni potrafią z dużym wyprzedzeniem zamawiać najnowsze pomysły smakowe swoich ulubieńców, a powrót do domu bez świątecznego ciasta traktowany jest jako poważne zaniedbanie obowiązków ;) Tradycja ta wbrew pozorom jest już całkiem sędziwa, sięga bowiem roku 1922 kiedy to Rinnemon Fujii powrócił ze szkoleń cukierniczych w USA i postanowił wprowadzić na rynek nieco zmodyfikowaną pod japoński rynek wersję ciasta z truskawkami. Tak się akurat złożyło, że data ta zbiegła się z okresem świątecznym i zyskała zdecydowaną popularność. Twórca raczej nie spodziewał się aż tak dużego sukcesu, a już tym bardziej tego, że stworzy nową świąteczną tradycję która przetrwa tyle lat zdecydowanie rosnąc w siłę :)
 
Jeśli więc chcecie wprowadzić w tym roku klimat prosto z Japonii lub po prostu lubicie tego typu ciasta to serdecznie zapraszamy na przepis!

ciasto truskawkowe

ciasto truskawkowe

ciasto truskawkowe

Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe • いちごのショートケーキ

Po ostatnich „azjatyckich uszkach” przyszedł czas na przepis, który odczekał już swoje w naszych przepastnych blogowych archiwach. I choć najprawdopodobniej niebyt wpasowuje… Fusion Bożonarodzeniowe japońskie ciasto truskawkowe European Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

ciasto:
80 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
ok. 80 g cukru
1 łyżka mleka
20 g masła, roztopionego

syrop:
100 ml wody
50 g cukru
1 łyżka kirschu lub rumu

krem:
200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej

ok. 300 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę (16-18 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy delikatnie jajka, a następnie dodajemy do nich połowę cukru i ubijamy dalej, przez około pół minuty. Dosypujemy resztę cukru i kontynuujemy ubijanie aż do uzyskania jasnej i gładkiej konsystencji.  Przez kolejne 2 minuty ubijamy dalej, już ręcznie, a następnie do tej mikstury dodajemy połowę mąki i delikatnie łączymy razem za pomocą szpatułki. Dosypujemy pozostałą część mąki i powtarzamy mieszanie, uważając aby do ciasta nie dostało się zbyt dużo powietrza. Masło łączymy z mlekiem, a następnie dolewamy do naszego ciasta. Przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, którą aby pozbyć się pęcherzyków powietrza upuszczamy na blat :)

Pieczemy przez 30-35 minut. Po wyciągnięciu ponownie uderzamy tortownicą o blat. Wyciągamy  placek z foremki i studzimy.

Przygotowujemy syrop - w rondelku rozpuszczamy cukier w 100 ml wody i dolewamy do niego 50 ml kirschu. Odstawiamy do przestudzenia.

Aby przygotować krem, łączymy ze sobą śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone i ubijamy razem aż do uzyskania gęstego kremu. Dodajemy cukier puder oraz esencję waniliową i mieszamy do połączenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, według uznania.

Ciasto przekrawamy na 2 lub 3 części, każdą z nich nasączamy wcześniej przygotowanym syropem. Jedną połowę smarujemy kremem na którym układamy truskawki, które nakrywamy kolejną warstwą kremu. Całość przykrywamy kolejnym plackiem. Jeśli przekroiliście placek na 3 części to powtarzacie te czynności, jeśli nie to całość ciasta smarujecie pozostałą częścią kremu. Ozdabiamy truskawkami i wkładamy do lodówki do ochłodzenia.

zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Tokyo Cult Recipes”

Spróbujcie też tego! :)