Ssamjang

19:34

dip paprykowy

Przy okazji naszego ostatniego przepisu na koreańskie bulgogi (klik!) wspomniałyśmy o paście o tajemniczej nazwie ssamjang (쌈장). Jest to nic innego jak specjalny dip, który w kuchni koreańskiej zastosowanie ma w przypadku tak zwanych ssam (쌈), czyli "pakunków" przygotowywanych z liści na przykład sałaty oraz wszelkiego rodzaju grillowanych mięs oraz warzyw. Wiadomo już więc chyba skąd wziął on swoją nazwę - ssam (쌈) po koreańsku oznacza zawijać, natomiast jang (장) to pasta :) 

Ssamjang przygotowywany jest z sojowej pasty doenjang (된장), paprykowej pasty gochujang (고추장), oleju sezamowego, czosnku, zielonej cebulki oraz cukru bądź miodu, jako dodatku słodkiego. Oczywiście istnieją różne wariacje sposobu jego wykorzystania jak na przykład ssamjang z tofu czy też z orzechami, my dziś jednak skupimy się na tym podstawowym. Jeśli nie macie ochoty bawić się we własną produkcję to oczywiście na rynku dostępne są gotowe pasty ssamjang, jednak przygotowanie trwa dosłownie parę minut, a - zapewniamy - wykonany na świeżo smakuje o wiele lepiej  :)

dip paprykowy

Ssamjang
쌈장
na 1 kubek pasty

0,5 kubka pasty doenjang* (lub miso)
3 łyżki pasty gochujang
1 łyżka miodu
5 łyżek soku jabłkowego lub wody
2 łyżki roztartych prażonych ziaren sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
garść posiekanej zielonej cebulki

* Pasta doenjang to taka koreańska wersja miso. Jest to pasta wykonywana ze sfermentowanej soi, używana nie tylko jaka dodatek do zup, ale również jako rodzaj dipu lub przyprawy. Można ją kupić w sklepach z azjatycką żywnością.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce - jeśli macie zamiar wybrać tę drugą opcję, radzimy nie dodawać do pasty zielonej cebulki. Można zrobić to tuż przed podaniem, a w ten sposób w szczelnym pojemniku ssamjang powinien wytrzymać przez około 2 tygodnie.

dip paprykowy

przepis pochodzi z książki "The Korean Table: From Barbecue to Bibimbap 100 Easy-To-Prepare Recipes"

Spróbujcie też tego! :)

0 komentarze