Tod Mun Goong – placuszki krewetkowe

by Na Pałeczkach
placuszki krewetkowe
Znając nasze zamiłowanie do wszelkiego rodzaju placuszków oraz owoców morza nie trzeba było długo czekać aż wypróbujemy tę dosyć popularną w Tajlandii przystawkę. Na ulicznych straganach z jedzeniem częściej serwowane są mocniej doprawiane Tod Mun Pla czyli ciasteczka rybne. Wersja z krewetek jest delikatniejsza i o wiele bardziej fotogeniczna ;) Placuszki krewetkowe są mięciutkie i dosłownie rozpływają się w ustach.
Tod Mun Goong najlepiej przygotować ze świeżych krewetek. Jeśli tak jak my macie zamiar użyć mrożonych, radzimy dobrze je osuszyć z nadmiaru wody, która wpływa na konsystencję masy –najlepiej zostawić je na całą noc. Nasz przepis wykonałyśmy bez dodatków, ale można do masy dodać na przykład kukurydzę czy też mięso. To już zależy od Waszej inwencji :)
placuszki krewetkowe
placuszki krewetkowe
placuszki krewetkowe

Tod Mun Goong • Placuszki krewetkowe • ทอดมันกุ้ง

Drukuj
Porcje: 8 małych placuszków
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosy )

SKŁADNIKI

250 g krewetek
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej (lub jeśli macie - skrobi kukurydzianej)
0,5 łyżki sosu rybnego
0,5 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżki oleju sezamowego
0,5 łyżki cukru
1 białko
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki białego pieprzu

dodatkowo:
panko*
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na masę wkładamy do blendera i miksujemy, a następnie przenosimy miksturę do miseczki. Z masy formujemy niewielkie kulki lub też placuszki i obtaczamy w panko. 
Olej podgrzewamy do 175 stopni i smażymy w nim wcześniej przygotowane placki. Kiedy zmienią kolor na złoto-brązowy (około 3-4 minuty na stronę) wyciągamy z oleju i odsączamy jego nadmiar w ręcznik papierowy. Serwujemy z wybranym sosem. Smacznego!

UWAGI

Panko to azjatycka, dużo bardziej chrupiąca wersja bułki tartej.

przepis pochodzi z książki „Nong’s Thai Kitchen: 84 Classic Recipes that are Quick, Healthy and Delicious”
Kuchnia tajska 2015Kuchnia tajska 2015

Spróbujcie też tego! :)