Placuszki krewetkowe Tod Mun Goong

12:39

placuszki krewetkowe

Znając nasze zamiłowanie do wszelkiego rodzaju placuszków oraz owoców morza nie trzeba było długo czekać aż wypróbujemy tę dosyć popularną w Tajlandii przystawkę. Na ulicznych straganach z jedzeniem częściej serwowane są mocniej doprawiane Tod Mun Pla czyli ciasteczka rybne. Wersja z krewetek jest delikatniejsza i o wiele bardziej fotogeniczna ;) Placuszki są mięciutkie i dosłownie rozpływają się w ustach.

Tod Mun Goong najlepiej przygotować ze świeżych krewetek. Jeśli tak jak my macie zamiar użyć mrożonych, radzimy dobrze je osuszyć z nadmiaru wody, która wpływa na konsystencję masy –najlepiej zostawić je na całą noc. Nasz przepis wykonałyśmy bez dodatków, ale można do masy dodać na przykład kukurydzę czy też mięso. To już zależy od Waszej inwencji :)

Placuszki krewetkowe Tod Mun Goong 
ทอดมันกุ้ง
na ok. 8 małych placuszków

250 g krewetek
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej (lub jeśli macie - skrobi kukurydzianej)
0,5 łyżki sosu rybnego
0,5 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżki oleju sezamowego
0,5 łyżki cukru
1 białko
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki białego pieprzu

dodatkowo:
panko*
olej do smażenia

placuszki krewetkowe

Wszystkie składniki na masę wkładamy do blendera i miksujemy, a następnie przenosimy miksturę do miseczki. Z masy formujemy niewielkie kulki lub też placuszki i obtaczamy w panko. 

Olej podgrzewamy do 175 stopni i smażymy w nim wcześniej przygotowane placki. Kiedy zmienią kolor na złoto-brązowy (około 3-4 minuty na stronę) wyciągamy z oleju i odsączamy jego nadmiar w ręcznik papierowy. Serwujemy z wybranym sosem. Smacznego!

* Panko to azjatycka, dużo bardziej chrupiąca wersja bułki tartej.

placuszki krewetkowe

placuszki krewetkowe

przepis pochodzi z książki "Nong's Thai Kitchen: 84 Classic Recipes that are Quick, Healthy and Delicious"


Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015

Spróbujcie też tego! :)

6 komentarze

  1. Cóż za cudowny blog i cudowne przepisy! Zostaję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy :) Miło nam Cię gościć ^^

      Usuń
  2. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem . Pełny profesjonalizm , cudne zdjęcia, teksty. Wspaniały pomysł.Tak trzymać :)
    Basia i Jurek T.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za miłe słowa :) Pozdrawiamy ciepło!

      Usuń