Grillowane bataty ze świeżą kolendrą

17:36

słodki ziemniak

No dobra, pora chyba powrócić do grillowania bo oprócz cudownej ryby z grilla mamy w zanadrzu jeszcze kilka przepisów. Dziś coś dla miłośników całkiem niezwykłego warzywa, jakim są słodkie ziemniaki - mamy nadzieję, że znajdą się tu jacyś ich fani :) 

Nas do słodkich ziemniaków przekonywać nie trzeba - zupa krem z nich przygotowana dosyć często gości na naszym stole, a i nie stronimy od innych potraw z ich dodatkiem. Chętnie dodajemy je do miso (o czym już mogliście się przekonać), robimy z nich pieczone frytki oraz dorzucamy je do curry (świetnie przełamują ostrość i dodają nowych walorów smakowych). Prezentowany dziś przepis jest dosyć prosty, wymaga jednak wcześniejszego przygotowania ziemniaków poprzez ich parowanie. No i oczywiście potrzebny też będzie olej z zielonej cebulki, ale ponieważ jego żywotność w lodówce jest stosunkowo krótka, to i tak proponujemy przygotowywać go na świeżo. 

Nie obawiajcie się też rzekomej słodyczy pochodzącej z ziemniaków - świetnie pasować będzie do innych potraw z grilla. Zresztą dania w Wietnamie świetnie wyważają smak zarówno słodki jak i ostry oraz słony i kwaśny. W ten sposób jedno danie potrafi zaskoczyć nas różnorodnością smaku. Tak więc jeśli jeszcze nie grillowaliście słodkich ziemniaków, to gorąco Was do tego zachęcamy :)

słodki ziemniak

Grillowane bataty ze świeżą kolendrą
na 6 osób

około 1,5 kg słodkich ziemniaków
0,5 kubka oleju
0,5 kubka oleju z zielonej cebulki (klik!)
0,5 kubka posiekanej świeżej kolendry
starta skórka z limonki
sól oraz pieprz

słodki ziemniak

Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w talarki (możecie jeszcze przekroić je na pół). Przygotowujemy naczynie do parowania i układamy na nim ziemniaki. Parujemy około 6 minut, do momentu aż będą delikatnie miękkie. Przekładamy na tacę lub do miski, polewamy niewielką ilością oleju oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki układamy na ruszcie grilla i grillujemy na średnim ogniu - nie może być zbyt mocny, bo szybko je spalimy. Wystarczy im około 4 minut z każdej strony. Gdy są już gotowe, układamy je w misce i polewamy olejem z zielonej cebulki, posiekaną kolendrą oraz startą skórką z limonki i mieszamy tak by smaki się połączyły. Możecie dodatkowo je dosolić, jeśli wydają się Wam mało słone.

słodki ziemniak

przepis pochodzi z książki "Vietnamese Home Cooking"

Spróbujcie też tego! :)

8 komentarze

  1. Bataty są cudowne :) Z grilla jeszcze nie próbowałam!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj racja, są cudowne :) A z grilla jeszcze lepsze - koniecznie wypróbuj!

      Usuń
  2. Świetny przepis! Uwielbiam bataty. Choć próbowałam tylko w zupie i smażone, to wiem, że w takiej wersji były by przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Zupa z batatów jest najlepsza, ale te grillowane są równie smaczne, zapewniamy :)

      Usuń
  3. Koniecznie do wypróbowania, jeszcze nigdy nie jadłam batatów (sic!) a Twoje zdecydowanie kuszą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to trzeba to szybko zmienić! :) Dziękujemy i polecamy!

      Usuń
  4. bataty i kolendra <3 dodałabym jeszcze kwaśnej śmietany !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, połączenie batatów i kolendry jest zdecydowanie udane :)

      Usuń