Gan bian si ji dou – syczuańska zielona fasolka

by Na Pałeczkach
zielona fasolka
Truskawki, maliny i.. zielona fasolka!! Nie wiemy jak to tam u Was wygląda, ale my mogłybyśmy fasolkę jeść wprost na tony :) Wykorzystując ten cudowny okres przedstawiamy Wam troszkę inny sposób na to warzywo – mamy nadzieję, że wystarczająco interesujący by zachęcić Was do wypróbowania. Zerkając na nasz dotychczasowy repertuar dań chińskich (mapo tofu i kurczak gong bao) chyba nikogo nie zdziwi, że przepis ten pochodzi z Syczuanu.. ;)
zielona fasolka
Gan bian si ji dou, bo o tym daniu mowa, to zielona fasolka smażona z chili i mięsem. Sposób przyrządzania gan bian si ji dou jest dosyć specyficzny i wykorzystuje specjalny styl smażenia, który obecnie został sprowadzony do wysmażenia fasolki na tłuszczu, a następnie powtórnego przyrządzeniu jej metodą stir-fry z pozostałymi składnikami. Oryginalny sposób smażenia pochodzi z Syczuanu i nosi nazwę dry-fry (干煸). Ma on za zadanie wysuszyć dany składnik z wody by łatwiej było mu przyjąć smak sosu. Dodatkowo dodaje on tak przygotowanym warzywom (ale nie tylko, bo w ten sposób przyrządza się również mięso) specyficznej tekstury oraz mocno koncentruje ich smak. Oryginalnie polecano aby smażenie dry-fry trwało nawet dwie godziny (!) jednak obecnie w większości przepisów sprowadza się to do kilku minut, a dokładniej do momentu w którym fasolka stanie się po prostu „pomarszczona”. 
Sosu w gan bian si ji dou praktycznie nie ma, jednak pomimo tego danie to jest wyjątkowo smaczne oraz aromatyczne. Może być podawane jako przystawka, jednak dla nas zupełnie dobrze sprawdza się jako pełen obiad – oczywiście z dodatkiem świeżo przygotowanego ryżu :)
zielona fasolka
zielona fasolka

Gan bian si ji dou • syczuańska zielona fasolka • 干煸豆角

Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

250 g zielonej fasolki
2 ząbki startego czosnku
około 1 cm kawałek imbiru, obranego i startego
50 g mielonej wieprzowiny
1 łyżka suszonych krewetek, przemytych i posiekanych
6 suszonych papryczek chili, przekrojonych na pół i oczyszczonych z ziaren
olej
sól

na sos:
1/4 łyżeczki bulionu z kurczaka w proszku*
1 łyżeczka chińskiego wina ryżowego lub sherry
1/4 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE

Fasolkę płuczemy i dokładnie osuszamy. Jeśli nie jesteście pewni czy jest sucha, a boicie się kontaktu wody z olejem, wrzućcie ją na chwilę na suchą patelnię na niski ogień i chwilkę podsuszcie.

 

Olej podgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy do niego fasolkę. Będzie gotowa gdy skórka wyraźnie się zmarszczy - wtedy wyciągamy ją z oleju i odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy szczyptą soli.

 

Składniki na sos łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

 

Na woku rozgrzewamy około łyżkę oleju i smażymy na nim czosnek oraz imbir aż do delikatnego zbrązowienia. Dodajemy mięso, suszone krewetki oraz chili. Chwilkę razem mieszamy aż do uzyskania odpowiedniego aromatu, a następnie do wszystkiego dodajemy przygotowaną wcześniej fasolkę. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy ciepłe :)

UWAGI

* Nie jest to nasza kostka rosołowa, ale jej swoisty odpowiednik. Polecamy go kupić, bo bez trudu dostępny jest w sklepach internetowych. Znaleźć go można pod nazwami takimi jak: Tajski bulion drobiowy w proszku, bulion z kurczaka w proszku lobo.

przepis pochodzi z książki „Easy Chinese Recipes: Family Favorites From Dim Sum to Kung Pao” 

Spróbujcie też tego! :)