Cho gochujang

20:34

gochujang

Kolejny półprodukt na naszej liście przepisów, do tego całkiem smaczny i przydatny nie tylko jako składnik bardziej skomplikowanych potraw. Czasami nazywany jest koreańskim ketchupem i podobnie do swojego kuzyna ma szerokie zastosowanie. Dobrze sprawdzi się bowiem zarówno jako dip lub dodatek do mięsa, jak i doda ostrości w ulubionej sałatce. Właśnie dlatego bardzo lubimy mieć go w lodówce, zwłaszcza że nie wymaga dużego nakładu pracy - wręcz przeciwnie. Jedyne co potrzebujecie to składniki. Ale o to łatwo zadbać :)

gochujang

Cho gochujang
초고추장
na 0,5 kubka

2 łyżki pasty gochujang
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku jabłkowego lub wody
2 łyżeczki oleju sezamowego

gochujang

W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie je ze sobą mieszamy. 
Trzymamy w szczelnym opakowaniu w lodówce - wytrzyma około miesiąc. 

przepis pochodzi z książki "The Korean Table: From Barbecue to Bibimbap 100 Easy-To-Prepare Recipes"

Spróbujcie też tego! :)

2 komentarze

  1. Macie może w planach zrobienie gochujang tradycyjną metodą jak tutaj: http://korea-online.pl/pl/artykul/75/gochujang.html ? Nie udało mi się znaleźć nikogo w Polsce kto by zrobił tę pastę tradycyjną metodą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chciałybyśmy kiedyś podjąć się zrobienia gochujang czy też innych bardziej pracochłonnych dodatków. Byłoby to o wiele bardziej satysfakcjonujące niż zakup gotowego produktu :) Niestety na razie nie mamy na to warunków :(

      Usuń