Karē pan – bułeczki z curry

by Na Pałeczkach
bułeczki z curry
Za każdym razem kiedy przygotowujemy jedno z naszych najukochańszych japońskich dań, czyli karē raisu, nie wiemy czy bardziej cieszymy się z potrawy głównej, czy może z tego co przygotować możemy na kolejny dzień. Praktycznie zawsze resztki wykorzystujemy do wykonania karē pan czyli przepysznych bułeczek wypełnionych właśnie japońskim karē i zapewniamy, że jest to przekąska lub też śniadanie wprost idealne! Jeśli mamy mniej czasu (lub ochoty..) do wykonania karē pan wykorzystujemy zwykłą bułkę, ale od jakiegoś czasu towarzyszy nam ten przepis.
bułeczki z curry
Oprócz oczywistych zachwytów, niespecjalnie wiele możemy napisać na temat tej potrawy. W Japonii jest popularna na tyle, że można ją kupić niemal wszędzie – pierwsze na myśl przychodzą piekarnie i wszelkie straganiki, ale i również na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy pakowaną wersję bułki. Zresztą Japończycy mają tego typu wypieków całkiem sporo – jadłyśmy bułki wypełnione chociażby makaronem i wbrew pozorom idea ta wcale nie jest głupia czy niesmaczna. O popularności tego dania może też świadczyć fakt, iż w jednej z najbardziej znanych (i jednej z dłuższych – wydawana od 1973 roku) wśród młodszych Japończyków serii „Anpanman” (アンパンマン) występuje postać Karēpanmana (カレーパンマン), którego głowa to po prostu karē pan. Walcząc za pomocą curry-punch i curry-kick oraz wykorzystując gorące karē prosto ze swojej głowy, pomaga on głównemu bohaterowi w pokonywaniu czarnych charakterów ;) 
Ze względu na to, że zwykle karē pan smażone są na głębokim tłuszczu, posiadają chrupiącą skórkę – w środku jednak pozostają mięciutkie. My obecnie przerzuciłyśmy się na wersję pieczoną w piekarniku i taką dziś Wam prezentujemy. Nie dość że jest równie pyszna, to jeszcze mniej tłusta. Choć dla dbających o linię to i tak pewnie małe pocieszenie :)
Zapewniamy, że cała blacha parujących bułeczek zniknie na tyle szybko, że nie zdąży nawet wystygnąć.. ;)
bułeczki z curry
bułeczki z curry
bułeczki z curry

Karē pan • カレーパン

Drukuj
Porcje: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 4.0/5
( 2 głosy )

SKŁADNIKI

na ciasto:
300 g mąki pszennej
15 g cukru
4 g suszonych drożdży
3 g soli
20 g niesolonego masła
60 ml mleka
130 ml letniej wody

dodatkowo:
porcja japońskiego karē (np. z tego przepisu)
jajko
panko

PRZYGOTOWANIE

W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, drożdże, sól oraz masło. Dolewamy ciepłe mleko oraz letnią wodę i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Zostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Każdą kuleczkę rozwałkowujemy, najlepiej tak, żeby środek był delikatnie grubszy niż brzegi - zapobiegnie to ewentualnemu pęknięciu w czasie pieczenia. Na każdy krążek kładziemy małą porcję karē i łączymy ze sobą brzegi ciasta u góry, dokładnie je ze sobą zlepiając. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut. Na koniec bułeczki panierujemy - zatapiamy je w rozbitym jajku, a następnie obtaczamy w panko.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego! ^^

źródło przepisu: 残りカレーで!焼きカレーパン (tłumaczenie własne)

Spróbujcie też tego! :)